26.06.2021.

16:10

Foto:

Vesti

NEBOJŠA BAKAREC: Ko su 4 jahača pljačkokalipse, koji bi da linčuju Vučića?

Pošteni građani dolaze na prijem kod predsednika, koji prima i obične građane, to dobro znamo. Ko su ova četvorica? Odmah da kažem, predsedniku Vučiću nije pretila nikakva opasnost da ga ova četvorica biju ili linčuju, što se ispostavilo čim je predsednik sišao u ulaz, malo zavrnuo rukave i podviknuo im. Odmah su postali manji od makovog zrna, počeli da cvile i šmugnuli napolje. Predsedniku i predsedništvu jeste pretila opasnost da ga ova četvorica opljačkaju, ili da opljačkaju zgradu predsedništva u kojoj se nalaze vredne umetnine. Svoj četvorici ovih jahača pljačkokalipse je zajednička jedna stvar – lopovluk.

Advokat Vlaja Gaja

Zadrigli advokat Vlaja Gaja se najduže bavi politikom od sve četvorice. Bio je član SNO,  SPO, NSP, DS, PSG, DJB i NS. Besramni preletač. Kao generalni sekretar SPO od 1992. do 1994. bio je član Izvršnog odbora opštine Stari grad, i tada je kao član vlade opštine Stari grad, direktno dodelio stan svom rođenom bratu, studentu. Tako je Gajin brat, student od 22 godine proglašen za zaslužnog građanina, dobio nov stan od 50 m2, na adresi Tadeuša Košćuška 55-56, u novoj zgradi. Brat Vlaje Gaje, nije spadao u krug lica kojima je moguće dodeliti stan. Time je opština Stari grad oštećena za današnjih 150.000 evra. Gaja je član Krunskog kabineta i pravnog saveta prestolonaslednika. Od 1995. do 1996. godine bio je član GO DS. DS je napustio 1996. godine. Posle 2000. godine naizmenično je pristupao SPO-u i DS-u i bio biran, za direktora „Geneksove“ ćerke firme „Internacional CG“, 19. aprila 2006, na predlog SPO-a. Početkom oktobra 2007. svi mediji su pisali o hapšenju „Geneks mafije“. Na primer Radio televizija Vojvodine je 04.10.2007. na svom sajtu objavila tekst „Pohapšena “Geneks” mafija – politički zaštitnici na slobodi“. U tom tekstu stoji: „Policija je utvrdila da je Vlaja Gaja podstrekavao Ivicu Lukića da potpiše aneks ugovora kojim je predviđeno da se tih još neizgrađenih 1.000 kvadrata poslovnog prostora prodaju Konzorcijumu za iznos od 1.726.000 evra, iako je tržišna vrednost u tom trenutku bila oko dva i po miliona evra. Srpska policija uhapsila je juče po podne šest osoba, među kojima je Milorad – Miki Savićević, nekadašnji generalni direktor „Generaleksporta”. Uhapšeni se sumnjiče da su malverzacijama oštetili državni budžet za više od 22 miliona evra. MUP Srbije saopštio je juče da su pored Savićevića uhapšena još dva bivša generalna direktora „Geneksa” – Petar Novaković i Ivica Lukić, kao i Vlaja Gaja, bivši generalni direktor firme „Internacional CG”. Srđan Srećković, bivši pomoćnik ministra trgovine, turizma i usluga i član SPO, (…) potvrdio da je Gaja postavljen na predlog SPO“. Vlaja Gaja se lažno predstavljao kao predsednik Advokatske komore Beograda (AKB) 2017. Apelacioni sud u Beogradu u junu 2019. potvrdio je da je zakoniti predsednik AKB Jugoslav Tintor. Advokat Vlaja Gaja je danas predsednik je Pravnog saveta Narodne stranke.

Bora Novak

Za one koji se ne sećaju, Bora Novak je bio istaknuti funkcioner DS u Vojvodini. Na zao glas je prvo došao zbog „Afere Solun“ u Narodnoj skupštini Republike Srbije, odnosno prilikom kriminalnog glasanja o Zakonu o radu decembra 2001. Tada je nezakonito korišćena  poslanička kartica Bore Novaka, dok je on bio na službenom putu u Solunu. U septembru 2013. i novembru 2014., Bora Novak je hapšen zbog osnovanje sumnje da je od 2007. do 2010., oštetio budžet Novog Sada za oko 1,3 miliona evra. Boru Novaka je 17.03.2017., Viši sud u Beogradu osudio na tri i po godine zatvora zbog malverzacija prilikom izgradnje Bulevara Evrope u Novom Sadu. Danas je predsednik Pokrajinskog odbora NS.

Miki Aleks

Dok je bio predsednik opštine Trstenik, osumnjičen je da je proneverio i opljačkao silne pare u toj opštini. Tako je „Objektiv“ 11.02.2021. objavio tekst pod nazivom: „Jeremijin potpredsednik opljačkao Trstenik: Izvlačio milione preko tasta i tašte“. U tom tekstu stoji: „Aleks je i preko tašte i tasta na najpodmukliji mogući način izvlačio novac građana Srbije. Osim što je pribavljao imovinsku korist za svoju familiju, deo novca je odlazio i na finansiranja G 17 plus, kasnije Ujedinjenih regiona Srbije (URS), pokazuju podaci do kojih je došao Istraživački tim Objektiva. Aleks, je da je kao direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Trstenika “muzao” i opštinsku, ali i kasu javnih preduzeća i državnih institucija. To je nastavio da radi i kao predsednik opštine Trstenik. U tome je imao veliku podršku i logistiku ne samo prijatelja i stranačkih saradnika sa kojima je imao dil, već i tasta i tašte. Kako Objektiv saznaje, sa tastom je to radio preko udruženja građana “Fond za unapređenje resursa građana”, a sa taštom preko “PPT Holdinga – Trstenik” gde je ona bila izvršni direktor. Konkurišu putem raznih projekata, najviše preko Nacionalne službe za zapošljavanje u Trsteniku, koji daje preporuku da baš preko njihovog Fonda treba angažovati određeni broj nezaposlenih osoba na javnim radovima. Tako su 2011. potpisana tri, a 2012. dva ugovora, a ukupna vrednost tih pet ugovora je 24,16 miliona dinara“. Miki Aleks je bio predsednik stranke NPS, ali je tu stranku preprodao Vuku Jeremiji Brankoviću, koji ju je preregistrovao u NS. Miki Aleks je prethodno bio visoki funkcioner Dinkićevog URS-a. Za preprodaju svoje stranke Jeremija ga je nagradio potpredsedničkim mestom u NS.

Jeremija Vuk Branković

Jeremija Vuk Branković je pre 2000. godine bio mladi član JUL-a i SPS-a. Posle 2000. godine učlanio se u DS. Bio je ministar spoljnih poslova od 2007. do 2012. Setimo se i rezultata bivšeg ministra Jeremije, koji su poražavajući. Tadić, Jeremija i B. Stefanović su prihvatanje nezavisnosti lažne države Kosovo, doveli  do nivoa od 99%. Albanci sa Kosova slave ovaj trio. Nezavisnost Kosova priznala je 91 država za mandata Vuka Jeremije. Jeremija je pregovore o KiM preneo iz nadležne UN, u nenadležnu EU. Jeremija je 2008. uspešno poturio Srbiji misiju Euleks, predstavivši je kao misiju UN. Jeremija je pred  Skupštinom UN, nesporno pitanje suvereniteta Srbije učinio spornim, štetočinskim zahtevom Međunarodnom sudu pravde, o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Tokom mandata Jeremija je na svoja luksuzna ministarska putovanja potrošio više od 3,6 miliona evra. Sebi je dodelio 55.000 evra dnevnica, čime je duplirao iznos svoje petogodišnje plate. Državni revizori su 2011. utvrdili nezakonito poslovanje ministarstva  pri kupovini deviza preko menjačnice “Trange-frange“ i pri plaćanju “Aeroklubu”, u ukupnom iznosu od oko 360.000 evra. Jeremija je za 5 godina turističkog ministrovanja  od 1820 dana, na službenom putu proveo oko 960 dana - preko 2,5 godine! Štetnim ugovorom koji je 2012. godine, potpisao sa "Energoprojektom", država je, sumnja se, oštećena za više od 5,2 miliona evra.

Jeremija Vuk Branković je povezan, i sa domaćim i sa međunarodnim kriminalcima. Setimo se da su u Njujorku u novembru 2017., uhapšeni Patrik Ho i Šeik Tidian Gađio. Obojica su bliski saradnici i finansijski partneri Vuka Jeremije Brankovića, dugi niz godina. Patrik Ho je bivši ministar unutrašnjih poslova Hong Konga, i finasijer Jeremijine NVO i PR Agencije. Šeik Tidian Gađio je bivši šef diplomatije Senegala, i član Savetodavnog odbora Jeremijine NVO. Gađio je postao svedok saradnik protiv Patrika Hoa. Patrik Ho je 2019. godine, pravosnažno osuđen u SAD, na tri godine zatvora. Patrik Ho je Jeremiji i njegovom institutu „donirao“ 5,3 miliona dolara! Jeremija Vuk Branković je od 2007. do 2016., dvadeset i jedan  put bio u Hong Kongu. Kineske vlasti su 2018. godine, uhapsile najvećeg Jeremijinog „donatora“ i partnera - megatajkuna Ji Đianminga (šef Patrika Hoa) zbog pronevere 38 miliona dolara. Jeremija Vuk nikada nije odgovorio na optužbe o saradnji sa kriminalcima Hoom, Gađiom, Đianmingom i Emilijom Lozojom. Među najznačajnijim „donatorima“ Jeremijine NVO od 2013. do 2017.,su kompanije (iznosi su u dolarima): iz Hong Konga- “State Energy HK Limited”-2.970.000; “China Energy Fund Committee”-1.000.000.; “Fei Ying International Limited”-300.000; iz Ujedinjenih Arapskih Emirata- “Horizon Companies Est Admin”- 200.000; iz Monaka:“Brownstones Investment“- 200.000; iz Katara: Misija pri UN -120.000 i katarska Ambasada u Berlinu-200.000; sa Devičanskih ostrva-“China Environmental Energy Holdings”-300.000 i „Estix Technology Corporation”- 300.000; iz Švajcarske- “Smart Engineering Ltd”-200.000. Jeremijinoj PR Agenciji je u istom periodu uplaćeno  1.330.000 dolara od CEFC-a. Ukupno 7,12 miliona dolara. Jeremija Vuk je više puta uhvaćen da govori neistinu u medijima. Prošle godine je na televiziji N1, odgovarajući na pitanje o poreklu svog bogatstva, ne trepnuvši obmanuo javnost izjavom da je zaposlen kao član borda jedne međunarodne kompanije, što je ova kompanija demantovala. Jeremija je 2. januara 2019., slagao da Putin prezire Vučića. Četiri dana kasnije Putin je odlikovao Vučića jednim od najviših ruskih ordena. Jeremija je 17.03.2019., slagao da Vučić pada do Uskrsa 2019.! Prođoše dve godine, a Vučić ne da nije pao, već je ojačao, a SNS skočio sa 50 na 60 odsto.

Informer

O imovini Vuka Jeremije i njegove porodice medijska mreža „Antidot“ je 2017., između ostalog, objavila podatke o imovini Jeremije i njegove porodice. „Antidot“  je ustanovio da Jeremija i porodica imaju carstvo nekretnina od 1.100 kvadrata i najmanje 11 hektara zemljišta. U međuvremenu od 2017. do danas, Jeremija Vuk Branković je pazario ogroman stan u centru Njujorka!

Koliko je Jeremija Vuk Branković „prso“ ili „odlepio“, osim upada u Predsedništvo,  svedoče njegovi Tvitovi u ovoj godini. Tu Jeremija vređa sagovornike i preti im revanšizmom. Zbog čega on to radi, odnosno zbog čega se uopšte upušta u komentarisanje komentara, teško je reći? Frustracija? Nemoć? Možda je to njegovo pravo lice? Uostalom, on je to lice pokazao kada je 14.01.2021. posetio Sarajevo, i učestvovao u video performansu Edina Alilovića, koji uvek u prisustvu gosta priča vic. Alilović je ispričao vic koji je neprikladan, mizogin, seksistički, rasistički i uvredljiv za žene i Rome. Jeremija Vuk se prostački i sramno kliberio, nekoliko minuta. Potom se Jeremija nekoliko dana nije odazivao pozivima novinara. Nije uputio izvinjenje, kukavički je ćutao. Čemu je služilo obrazovanje Jeremije Vuka na Kembridžu i Harvardu, kada je sam sebe sveo na prostaka koji vređa po društvenim mrežama, i koji zajedno sa još trojicom besposličara i lezilebovića, upada u zgradu predsednika Republike sa namerom da ga linčuje? Jeremija Vuk Branković, uplašena ovca. Ima jedan vic na tu temu. Sedi Jeremija u fontani na Andrićevom vencu i pere noge. Priđe mu portir i pita ga šta to radi. Jeremija kaže – došao sam da bijem Vučića. Posle nekog vremena priđe mu policajac i pita ga šta to radi. Jeremija kaže – došao sam da bijem Vučića. Posle nekog vremena priđe mu Vučić i pita ga šta to radi. Jeremija kaže – ladim noge i jedem govna!