28.06.2021.

14:28

Foto:

Vesti

Dačić u Briselu: Ima prostora za ubrzanje evropskog puta Srbije!

"Glavni impuls dolazi od nas samih i svesni smo da i tu može brže, ali prostor za veću efiksasnost postoji i u okviru EU i Evropskog parlamenta", poručio je Dačić.

Ivica Dačić je u svom obraćanju Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta pozvao na jačanje komunikacije parlamenata Zapadnog Balkana sa Evropskim parlamentom, kao i unapređivanje saradnje parlamenata u regionu.

On je ocenio da partnerski odnosi parlamenata regiona sa Evropskim parlamentom ne bi trebalo da zasnivaju samo na komunikacije oko godišnjih izveštaja i rezolucija EP.

"Smatram da treba da izgradimo prartnerske odnose zasnovane na uzajamnom poverenju u razumevanju i koji će doprineti našem bržem procesu evrointegracija", poručio je Dačić.

Ivica Dačić je ocenio da su parlamenti "glavna čvorišta" puta ka članstvu u EU i da svi reformski procesi moraju da dobiju zakonsku formu kroz parlament.

On je naveo da je u Skupštini Srbije u proceduri izmena Ustava Repubilke Srbije, u delu o izboru nosioca pravosudnih funkcija, što je, kako kaže, jedan od važnijih koraka ka ispunjavanju kriterijuma za pristupanje Srbije EU.

"Očekujemo uskoro tekst ustavnih amandamna, zatim ovo izjašnjavanje naše Skupštine, a nakon toga i referedum na kojem će se o promena izjasniti i naši građani. Uveren sam da ćemo u kratkom roku imati nova ustavna rešenja u oblasti pravosuđa", poručio Dačić.

On je dodao da se uz pordšku EP u okviru Skupštine Srbije vodi i međustanački dijalog o izbornim uslovima, s obzirom na predstojeći izborni ciklus u Srbiji 2022. godine.

"Ovi razgovori teku u demokratskoj atmosferi. U njima učestvuje veliki broj političkih organizacija i ja sam optimista da ćemo doći do rešenja koja će još više posboljšti demokratičnoist i trasparentnost našeg izbornog procesa", zaključio je Dačić

Ivica Dačić ocenjuje i da Narodna skupštine Srbije ispunjava preporuke Evropskog parlamenta iz godišnjih izveštaja i da je na tim osnovama već unapređena efikasnost i trasparentnost njenog rada.