02.07.2021.

15:46

Foto:

Vesti

Mali uručio Čen Bo Nacrt srednjoročnog plana saradnje

Cilj plana je unapređenje sveobuhvatne bilateralne saradnje Srbije i Kine.

Do izrade nacrta došlo je na inicijativu Malog i Čen iz novembra 2020. godine a dokument je sačinila Radna grupa za investicionu saradnju sa NR Kinom, oformljena marta ove godine.

Sagovornici su se saglasili da će Srednjoročni plan saradnje umnogome doprineti još čvršćoj saradnji između dve zemlje, i efikasnijem sprovođenju zajedničkih projekata, pa će „čelično prijateljstvo“ biti još jače.

Među prioritetnim oblastima planirane saradnje su turizam, digitalizacija, slobodne zone, privreda, drumska infrastruktura, železnička infrastruktura, energetika, javna bezbednost, kultura i informisanje, omladina i sport, zdravstvo, zaštita životne sredine, prosveta, nauka i tehnološki razvoj, rad, zapošljavanje, boračka , socijalna pitanja i inovacije.

Mali je istakao da je izgradnja infrastrukturnih projekata apsolutni prioritet Srbije, te da saradnja u takvim projektima doprinosi obezbeđivanju boljeg kvaliteta života građani Srbije, kao i većem privrednom rastu.

Uz konkretnih predloga srpske strane za dalji razvoj infrastrukture, glavni akcenat predloga buduće saradnje je na digitalizaciji, unapređenju zaštite životne sredine i turističkih potencija, razmeni dobre prakse i ekspertize radi unapređenja pravnog okvira u raznim sferama od kulture, javnog zdravlja pa sve do javne bezbednosti, navodi se u saopštenju.

Tokom razgovora o uvođenju direktne avio linije između Beograda i Pekinga ili Šangaja zaključeno je da za to postoji volja sa obe strane, te da je važno da se dogovore i pojedinosti.

Navedeno je da bi u drugoj polovini naredne godine mogao da poleti prvi avion direktno iz srpske prestonice ka Pekingu ili Šangaju.