05.07.2021.

11:19

Foto: printscreen

Vesti

PLATA U OVOJ FABRICI ĆE BITI TRI PUTA VEĆA OD PROSEČNE U SRBIJI! Vučić prisustvovao otvaranju postrojenja MTU u Novoj Pazovi! Video

Vučić je prethodno održao sastanak sa predstavnicima MTU. 

Investicija je vredna ukupno oko 100 miliona evra i u prvoj fazi biće zaposleno do 500 ljudi, a ukupno će biti otvoreno od 1.800 do 2.000 radnih mesta. Izgradnja nove fabrike počinje u novoformiranoj industrijskoj zoni koja je na samo 25 kilometara od međunarodnog aerodroma "Nikola Tesla". 

Postrojenje MTU u Srbiji moći će da obavi oko 400.000 sati remonta godišnje.

Početku radova prisustvuju pokrajinski premijer Igor Mirović, ministarka privrede Anđelka Atanasković, ambasador Nemačke Tomas Šib i predstavnici MTU.

Informer

10.42 - Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik je poželeo dobrodošlicu u Srbiju kompaniji koja prednjači u avio-industriji.

- Koliko god puta bih se zahvalio što su tu, ne bi bilo dovoljno. Puno je truda i rada uloženo u današnji dan. Tri godine mi govorimo o ovome, tri godine sanjamo ovaj dan. Svaki dan sam dobijao izveštaje o napredovanju i o tome kako je moguće da se procedura ubrza, dobije ugovor... - rekao je Vučić.

Ističe da je MTU velika promena za Pazovu, i dodaje da Pazova ima malu stopu nezaposlenisti, ali da je ovo nešto novo, nešto što će doneti mnogo više prihoda.

Kako kaže, borili su se za njih na dnevnom nivou, dodaje da će se zapošljavati i inženjeri, kao i ljudi sa tehničkom srednjom školom, koji će moći da pokažu svoje sposobnosti.

- Plata će biti veća tri puta veća od prosečne u Srbiji, da ne otkrivam koliko tačno, to je poslovna tajna - rekao je predsednik. 

- Hvala nemačkoj vladi na tome što je dala pozitivne preporuke za ulaganja u Srbiji. Ovo je nešto zbog čega radite i za šta živite. Svakoga dana, kada imate neke sastanke, radite sve kako bi imali rezultat. Ovo je veliki poklon narodu i građanima Srbije - rekao je Vučić.

Informer

printscreen

Predsednik je rekao da se po konačnoj prognozi za drugi kvartal očekuje rast od 15 procenata.

- Planirali smo 10,6, međutim očekujemo sada 15 posto, što je oko 8,35 stopa rasta BDP - rekao je Vučić, i dodao da će malo koja zemlja moći da se meri sa Srbijom.

MTU je nama veoma drag partner i Srbija je danas sigurnija, rekao je Vučić.

- To nije reč o malom novcu, što znači da smo se dobro cenkali, da smo dobro trgovali, mogli ste da dobijete 5 miliona da ste insistirali, ali potrošićemo na nešto drugo. Ponosan sam na naš zajednički trud i rad. Mi ćemo i dalje da se borimo za investicije iz Nemačke, radićemo danonoćno da privučemo još stranih investitora. Mi nećemo da stanemo, želimo da Srbija bude još razvijenija, želimo da Srbija stigne Nemačku, mislim da je to lep cilj, ovo je za nas neka vrsta praznika. Pogotovo posle sinoćne katastrofe, i ispadanja košarkaša, jer je to nacionalna katastrofa - rekao je Vučić.

10.25 - Obraćanje predsednika opštine Stara Pazova 

- Pazova će decenijama pamtiti ovaj dan, hvala svima koji su učinili velike korake da bi se ovo desilo, pogotovo ministarstvu prosvete, jer će mladi moći ovde da se zaposle. Stara Pazova ima visoku stopu zaposlenosti, ali ova kompanije će podići broj zaposlenih na više od 23.000 zaposlenih. Kada je Vučić došao na vlast imali smo samo 9.000 zaposlenih, a pogledajte gde smo sada - rekao je predsednik opštine Đorđe Radinović.

10.19 - Obraćanje Rajnera Bekera

Na početku ceremonije obratio se projektni menadžer i izvršni direktor MTU Maintenance Serbia Rajner Beker koji je rekao da mu je čast što se danas nalazi u Novoj Pazovi i što radovi počinju.

- Ovo je važno koliko za našu kompaniju toliko i za mene. Već imamo oko 60 zaposlenih - rekao je Beker.

Informer

Rajner Beker

- Drago mi je što mogu da vas ugostim ovde u Novoj Pazovi, čast mi je što sam deo ovo projekta, danas slavimo početak novog projekta. 2019. godine je naša firma izabrala Srbiju za izgradnju nove kompanije. Počeli smo kao mala firma u Nemačkoj, ali smo veoma brzo napredovali i evo danas smo stigli i do Srbije. Svaki korak koji smo napravili, doveo nas je u zlatni trougao Stara Pazova, Nova Pazova, Batajnica. Uživajte u ceremoniji - rekao je Beker.

MTU Aero Engines 

MTU Aero Engines je vodeći proizvođač motora u Nemačkoj i tehnološki lider u oblasti turbina s niskim pritiskom, kompresora sa visokim pritiskom, centralnih okvira turbina kao i procesa proizvodnje i tehnika popravke.

KLJUČAN KORAK ZA RAZVOJ VAZDUHOPLOVNE INDUSTRIJE U SRBIJI! MTU Aero Engines počinje gradnju fabrike u Novoj Pazovi, prisustvuje predsednik Vučić!

U okviru svog komercijalnog OEM poslovanja, kompanija igra ključnu ulogu u razvoju, proizvodnji i plasmanu visokotehnoloških komponenti zajedno s međunarodnim partnerima.

Naglašava se da oko 30 odsto današnjih aktivnih letelica širom sveta imaju ugrađene MTU komponente.

U sektoru komercijalnog održavanja, kompanija se nalazi među tri najveća pružaoca usluga za komercijalne avionske motore i industrijske gasne turbine.

U vojnom sektoru, MTU Aero Engines je industrijski lider u Nemačkoj za praktično sve motore koje koriste oružane snage te zemlje.

Kompanija sa sedištem u Minhenu prošle godine je zapošljavala oko 10.000 radnika i prijavila je konsolidovanu prodaju u iznosu od skoro četiri milijarde evra.