08.07.2021.

12:43

Foto: Tanjug

Vesti

Srbija je ključna zemlja i Evropska unija to konačno treba da shvati!



- Dok nije integrisana Srbija, ZB neće biti integrisan. Srbija je ključna zemlja i to EU treba da shvati - naglasio je Orban.

Kaže da ako govori jezikom brojki da je mnogo veći interes EU za članstvo Srbije nego interes Srbije.

Ključ stabilnost regiona je Srbija, poručio je premijer Mađarske.

Orban je rekao da je za predviđanje budućnosti najvažnije iskustvo i da nije dobro kada kapetan stoji na palubi broda i pokušava da predvidi budućnost već da je bolja situacija kada je čovek, figurativno govovreći, leđuma okrenut pošto tek kada vidi šta je sve bilo do tada može da zna šta će biti i u budućnosti.

Naglasio je da je i kada je reč o evropskim integracijama najvažnije iskustvo i da njegovo lično iskustvo pokazuje da kada je Mađarska težila da uđe u EU da su svi mislili da su ravnopravni i da imaju jednake šanse, ali da se ispostavilo posle da je ključna zemlja Poljska i da dok ona ne bude primljena ne može da bude primljena niti stabilizovana ni centralna Evropa.

- Tako da svaki region ima centralnu zemlju, kao i mi što smo imali zemlju koja je bila ključna u to vreme - rekao je Orban i naglasio da je tako Srbija ključna zemllja na ZB.

 

Informer

Da bi to postalo jasno, na tome treba raditi jer ta konotacija nije jasna svakom, napomenuo je premijer Mađarske.

Kaže da je sa Vučićem razmotrio važna pitanja pošto iza dve zemljle stoje ozbiljni uspesi.

- Mađari se trude da budu skromni, ali imamo jednu izreku, naš uspeh je toliko važan da nećemo dozvoliti nikome da govori o tome umesto nas. Medijima su interesantniji skandali umesto uspeha, tako da mi moramo da govorimo o uspesima.

Kaže da je sa Vučićem govorio o razvoju železnice, kao i da će od 16 projekata 13 biti realizovano na području Vojvodine, kao i da je bilo reči o povezivanju gasovoda.

Podsetio je da je pre nekoliko godina razgovarao sa Vučićem o cenama gasa kada je Srbija bila u teškoj situaciji i kada je gas stizao samo preko Mađarske i da se ta zemlja trudila da korektno formira cene za Srbiju.

Zapitao je - ako neko ne učini dobro delo, koje su mu onda zadnje namere.

- Ne smemo zaboraviti da su odnosi u reigonu krenuli sa te tačke, pa me predsednik Vučić ranije upitao zašto je to nama dobro, a ja sam rekao - biće to još i obrnuto, a on je samo odmahnuo rukom - naveo je Orban.

Zemlje centralne i srednje Evrope treba da shvate da su njihovi kratkoročni interesi manje važni od dugoročnih, poručio je Orban i naglasio da treba zemlje da budu međusobno korektne, jer se istorijski vetrovi mogu preokrenuti, pa će biti međusobno upućeni susedni jedni na druge.

 

Informer

Dok to ne shvate narodi centralne Evrope, onda ne može da se stabilizuje region, ali to nije samo ekonomsko pitanje već i pitanje poverenja.

Kaže da ako se pogledaju brojke Srbije, da svako može videti da tu nastaje "jedna priča o uspehu", pošto je državni dug pao, a po platama je Srbija bila na četvrtom mestu u regionu, dok je sada na prvom mestu.

- Vidimo razvoj grada i investicije, pa ako neko ima nepristrasan pristup prema Srbiji i nije slep, onda tačno vidi šta se događa i to se ne događa slučajno već je to istorijska epoha koja raste - poručio je Orban.

Kaže da pre sedam, osam godina bilo nezasmislivo da Srbija bude ključna zemlja u regionu i da ima ovakvu trasu rasta, pošto je to bio samo potencijal, dok sada brojke jasno pokazuju da je Srbija na putu napretka.

Takođe, istakao je da su dve zemlje jako bliske kao i dva naroda.

Orban je kazao da će se opet aktivirati problem sa migrantima i već dosta ljudi napušta Avganistan zbog situacije u toj zemlji i lako dolaze do Turske i Balkana.

Zapadni Balkan i Srbija su južni deo centralne Evrope i ja ću nadalje koristiti taj termin, naveo je Orban i poručio da bez snage Srbije i Zapadnog Balkana, ni Mađarska neće biti sigurna.

"Možete da računate na Mađarsku i Mađarska računa na Srbiju, sada je šansa Srbije za članstvo u EU i tu smo spremni da pomognemo. Sigurni smo da u narednim decenijama, ako mi budemo imali poteškoće, da ćemo moći da računamo na vašeg predsednika i srpski nraod", zaključio je Orban.