08.07.2021.

21:30

Foto:

Vesti

BRUKA! OEBS POD HITNO DA SE OGRADI OD SRAMNOG POTEZA! Predsedavajuća Misije fotografisala se pored zastave lažne države! Srpska lista oštro reagovala!

- Današnja poseta predsedavajuće OEBS An Linde, koja se slikala kraj kosovske zastave u Prištini je skandal od koga se OEBS, kao statusno neutralna misija, i njene članice najhitnije moraju ograditi - rekli su za Kosovo onlajn u Srpskoj listi.

Iz Srpske liste poručuju da je "apsolutno neprihvatljivo" da OEBS na ovaj način krši svoju misiju i nadležnosti, kao i stavove velikog broja svojih članica koje ne priznaju tzv. Kosovo.

Ocenjuju da se time indirektno staje na stranu Prištine koja, kako napominju, sistemski krši prava srpskog naroda, ignoriše svoje obaveze iz Briselskih sporazuma i "nastoji da zapaljivom retorikom i delovanjem ugrožava mir na ovim prostorima".

Srpska lista smatra da "umesto jasne osude takvo ponašanje albanskih političara, kao i ugroženu bezbednosti Srba na KiM i nemogućnost povratka raseljenih lica, predsedavajuća OEBS je iskorišćena u političke svrhe od strane svojih albanskih domaćina".

- Zato očekujemo i njenu i reakciju OEBS-a - poručuju u Srpskoj listi.

Ministarka spoljnih poslova Švedske, zemlje koja predsedava OEBS-om, An Linde, fotografisala se danas sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani ispred zastave tzv. Kosova, čime je prekršila statusnu neutralnost Misije OEBS.