09.07.2021.

17:45

Foto:

Vesti

Brnabić: Mediji su slobodni, rešavamo napade na novinare!

Ona je odgovarajući na pitanje novinara šta je što se tiče vlasti mogući dogovor razgovora o medijima koji su počeli danas uz posredovanje evroparlamentaraca, rekla da ne učestvuje u tim razgovorima ali da joj je žao što vidi da su mediji u nekim zemljama EU ugroženiji nego u Srbiji a oni nam stalno spočitavaju slobodu medija.

- Čekam da vidim kakvi će biti zahtevi, ali sve što bude zahtevano a ide ka tome da budemo društvo u kome važi vladavina prava, mi ćemo to uraditi - rekla je premijerka.

Na novinarsku konstataciju da je jedan od zahteva gostovanje opozicije na RTS-u odgovorila je da je to pitanje za RTS, da ona nije tamo urednik ali da zna da je opozicija prisutna na javnom servisu.

- Prisutna je čak i vanparlamentarna opozicija, što ne znam da postoji u drugim zemljama Evrope ili sveta. Znam i da ima političara iz opozicije koji odbijaju pozive da dođu na javni servis ili neke privatne televizije a posle kažu da nisu prisutni u TV programima - rekla je Ana Brnabić.

Kada je reč o nerešavanju problema koji se dešavaju novinarima a što je kroz novinarska pitanja navedeno kao sledeća primedba, istakla je da se oni rešavaju ali se pozitivni primeri ne objavljuju.

- Jedan od primera je bio krajem prošle i početkom ove godine, kada su preko društvenih mreža upućene pretnje urednici Južnih vesti Gordani Bjeletić. To je rešeno u najkraćem mogućem roku, reagovali su i MUP i tužilaštvo i pravosuđe - izjavila je ona.

Kao drugi primer navela je to što je zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića u Grockoj u prvom stepenu osuđen tadašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović i da ga nije zaštitila ni partijska knjižica ni funkcija.

- MUP je maksimalno brzo uradio svoj deo posla, tužilaštvo svoj, jedino je bilo opstrukcije u sudovima ali je i to završeno. Takođe su i u slučaju pretnji Jeleni Zorić, MUP i tužilaštvo odmah uradili svoj deo posla, kao i kod Daška Milinovića a sada je sve na sudovima - istakla je premijerka.