13.07.2021.

12:03

Foto: Vesna Jović

Vesti

TURSKI AMBASADOR U SRBIJI OBIŠAO RAMSKU TVRĐAVU!

Delegacija koju je predvodio nov turski ambasador u Srbiji  Nj.E. Hami Aksoj, obišla je ovo istorijsko zdanje, upoznali se sa onim što je urađeno kroz projekat obnove i posetili Srebrno jezero.

- Uprkos pandemije sa koronavirusom tokom prošle godine Ramsku tvrđavu je obišlo oko 60 hiljada turista. Ovo je za nas vema značajno, jer od prodaje suvenira, meda ,vina i sličnih proizvoda koje turisti kupuju kako bi ih sećalo na ovo znamenito mesto, živi blizi 20 ljudi. Obnovom  karavan-saraja i hamama  uz sve što je do sada urađeno, zaokružila bi se jedna kulturno-istorijska i turistička celina, čime bi se znatno više povećao broj poseta - istakao je pedsenik Opštine Veliko Gradište, Dragan Milić.

Ramska tvrđava svakako  predstavlja najbolji simbol i primer  tursko-srpskog prijateljstva a Agencija za međunarodnu saradnju TIKA, radi na očuvanju zajedničkog kulturnog nasleđa rekao je ambasador Turske , Nj.E. Hami Aksoj.

- Sastanak dva ministra za turizam, Turske i Republike Srbije,  biće prilika da se uspostavi dogovor kako doći do najboljeg načina da se dalja saradnja naše dve zemlje  još više unapredi kako bi se kretala u oba smera. Cilj je da se još više privuku srpski turisti u Turska letovališta, a sa druge strane, treba poraditi na stvaranju uslova da Opština Veliko Gradište uskoro potpiše povelju o bratimljenju sa jednom od turskih Opština, čime bi se  otvorila  mogućnost za nove investicione  projekte  na kojima će raditi TIKA, koja je vrlo prisutna i aktivna u Srbiji - istakao je ambasador Turske prilikom posete Opštini Veliko Gradište.