22.07.2021.

12:36

Foto:

Vesti

BELIVUK MOŽE DA SE BRANI I LAŽIMA! Predsednik UST objasnio sve...

Za razliku od svedoka, koji je dužan da govori istinu i da ništa ne prećuti, okrivljeni ako ne govori istinu, ne snosi bilo kakve sankcije za izgovorenu neistinu, napomenuo je Stefanović u izjavi za Tanjug.

- Zbog toga bi sa velikom dozom rezerve trebalo uzimati iskaze okrivljenih koji se pojavljuju u pojedinim medijima, tim pre kad iza takvih iskaza ne stoje bilo kakvi dokazi koji ih potkrepljuju, a pogotovo kada je je reč o iskazu okrivljenog za koga postoji osnovana sumnja da je vođa organizovane kriminalne grupe koja je izvršila teška krivična dela, poput svirepit ubistava, otmica, trgovine drogom... - napomenuo je Stefanović inače zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu.

Takođe je ukazao da tužilac tokom istrage prikuplja i obezbeđuje dokaze, a njihovu validnost i snagu tokom suđenja ceni sud.

- Izvedene dokaze koji su od značaja za donošenje sudske odluke, sud ocenjuje po slobodnom sudijskom uverenju i to predstavlja završnu fazu krivičnog postupka - ukazao je tužilac.

On je napomenuo da je za razliku od okrivljenog , svedok u krivičnom postupku dužan da govori istinu i ne sme ništa da prećuti.

Pre davanja iskaza svedoci se zaklinju i upozoravaju da je davanje lažnog iskaza krivično delo.

Krik je danas objavio iskaz Belivuka u kojem je, pored ostalog, naveo da mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio razne usluge, kao i da se jednom sastao sa njim.