Autor: Informer.rs

24.07.2021.

10:29

Foto: Informer

Vesti

SEĆANJE NA SRPSKO STRADANJE OD USTAŠA! SNV organizuje komemoraciju za 1.285 žrtava NDH na Baniji

Tokom komemoracije, kod spomen kosturnice u Banskom Grabovcu pored Petrinje, okupljenima će se obratiti predsednik SDSS-a i SNV-a Milorad Pupovac.

Te 1941. godine 42 ustanika pod vođstvom Vasilja Gaćeše napali su u noći između 23. i 24. srpnja zgradu Opštine i železničke stanice.

Bili su to prvi meci u Hrvatskoj ispaljeni u režim Ante Pavelića. U toj akciji zaplenjeno je više od 50 pušaka. Nekoliko dana kasnije ustaše su u Banskom Grabovcu pobile 1.285 ljudi privedenih iz cele Banije.

Potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov je povodom komemoracije istakla:

- NDH je bila zločinačka tvorevina koja je u svojoj osnovi imala osnovni cilj eliminaciju Srba, Jevreja i Roma kako bi stvorila etnički čistu teritoriju. Žalosno je da i danas ima pojedinaca i grupa u Hrvatskoj koji relativizuju zločine protiv srpskog i ostalih naroda u NDH. SDSS nikada neće prestati da obeležava sva mesta stradanja i nikada nećemo prestati da govorimo o kvislinškoj tvorevini NDH i svim zločinima koji su protiv našeg naroda bili. Sramotno je da 2021. godine i dalje postoje revizionističke grupe u našem društvu koje iskrivljuju istorijske činjenice i koje unose nemir u srpskoj zajednici svojim porukama mržnje i straha”.