02.08.2021.

18:18

Foto: Informer

Vesti

/FOTO/ OTAC MIROSLAVA LAZANSKOG POREKLOM JE BIO SLOVENAC! Vladimir je bio oficir Kraljevine Jugoslavije, A OVO JE NJEGOVA ORIGINAL ZAKLETVA KRALJU I OTADŽBINI!

Njegov otac Vladimir Lazanski, poreklom Slovenac, bio je oficir Kraljevine Jugoslavije i zarobljen je, pa je Drugi svetski rat proveo u logoru Osnabrik.

Nakon oslobođenja, Vladimiru Lazanskom priznato je učešće u NOB-u od 1944. godine i raspoređen je u JNA. Zbog toga se dosta selio i tako upoznao Srpkinju iz Visokog, koju je oženio. Sa njom je dobio sina Miroslava, koji je ime dobio po dedi ubijenom u Jasenovcu.

Informer

Informer.rs došao je u posed original Zakletve oca Miroslava Lazanskog Kralju i Otadžbini koja je položena u Nišu 27. oktobra 1940. godine.

Informer

- Ja, Lazanski M. Vladimir, zaklinjem se svemogućim Bogom, da ću Vrhovnom Zapovedniku ove vojne sile, Kralju Jugoslavije, Petru Drugom, svagda i u svima prilikama, biti veran, svom dušom odan i psolušan, da ću se za Kralja i Otadžbinu junački boriti, da Vojnikovu Zakletvu nigde neću izneveriti i da ću zapovesti svih pretpostavljenih mi starešina slušati i verno izvršavati. Tako mi Bog pomogao!