07.08.2021.

22:19

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vesti

VAŠINGTON PODRŽAVA IDEJU PREDSEDNIKA SRBIJE! Amerika traži od Prištine da uđe u 'Otvoreni Balkan'!

Ambasada SAD u Prištini, povodom odbijanja privremenih prištinskih institucija da se pridruže inicijativi "Otvoreni Balkan", pozvala ih je da još jednom razmisle.

"SAD podržavaju napore Zapadnog Balkana u jačanju ekonomske integracije i pozivaju vladu u Prištini da pristupi regionalnim ekonomskim integracijama 'otvorenog uma'. Vlada Kosova mora odlučiti kojim će inicijativama da se pridruži i koje najbolje podržavaju njenu ekonomsku viziju", saopštili su iz američke ambasade.

I pored ovoga, skupština "Kosova" je u petak odbacila rezoluciju kojom je trebalo da se sprovede Vašingtonski sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa postignut 4. septembra 2020. u Beloj kući između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i tadašnjeg šefa SAD Donalda Trampa, odnosno premijera "Kosova" Avdulaha Hotija.

Komentarišući ove navode, bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže da je moguće više objašnjenja zašto se Amerika ovako ponaša.

- Jedno je da je sve to simulacija, odnosno predstava za javnost... Ipak, realno gledano, nije u interesu SAD da se previše udaljavaju od Srbije jer to bi naškodilo i njihovim geopolitičkim interesima. Amerika je možda počela da shvata da bi i dalje insistiranje na jednostranom priznanju lažne države Kosovo bilo kontraproduktivno. Možda će pokušati da Srbiju navedu na neki drugi potez, kao što je odricanje od saradnje sa Rusijom i Kinom - analizira Jovanović.