18.08.2021.

23:28

Foto:

Vesti

ISTRAŽUJEMO KO JE I KAKO PRAVIO SPISAK 'NEPODOBNIH' KRIK i Steva Kuka odlučuju ko jeste, a ko nije medij?!

Prema rečima naših dobro obaveštenih izvora, Dojčinović, koji ima odlične veze sa ljudima iz "Tvitera" i "Gugla", imao je veliku ulogu u zavođenju 'Tviter fašizma' u Srbiji.
- Sve je urađeno pod okriljem krovne organizacije pod nazivom Internacionalni konzorcijum istraživačkih novinara (International consortium of investigative journalists - ICIJ), čiji je KRIK član. To je široka mreža platformi i portala koji se, navodno, bave 'istraživačkim novinarstvom'. Dojčinović je dobio zadatak da targetira medije u našoj zemlji i onda se to preko krovne organizacije šalje "Tviteru", koji sprovodi cenzuru u delo - objašnjava naš izvor.

Nije to novinarstvo

Ne podržavam projekte u kojima organizacije civilnog društva sarađuju sa velikim IT kompanijama. To nije ni istraživačko novinarstvo, ni aktivizam
Jelena Milić, direktorka CEAS


I dok Stevan Dojčinović juče nije odgovarao na naša pitanja, direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić kaže da je tačno da KRIK sarađuje sa "Guglom" i "Tviterom", ali da ne zna da li je to i koliko uticalo na odluku da se 'etiketiraju' pojedini mediji u Srbiji.
- Znam da KRIK i CRTA odranije sarađuju sa "Guglom" i "Fejsbukom". Ne podržavam taj pristup. Socijalne mreže i platforme na ovaj način postaju strukture iznad globalnih organizacija, poput Saveta bezbednosti UN. Ne podržavam projekte u kojima organizacije civilnog društva sarađuju sa velikim IT kompanijama, niti sa platformama koje im navodno dostavljaju brze podatke o kriminalu pod plaštom navodnih mreža nezavisnih medijskih asocijacija. Iza njih gotovo uvek na kraju stoje strane obaveštajne službe. To je mač sa dve oštrice i to nije ni istraživačko novinarstvo, ni aktivizam - upozorava Milićeva.
 

Ministarstvo: "Tviter" guši slobodu govora

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je juče da je iznenađeno postupkom "Tvitera" da jednom broju medija u Srbiji dodeli oznake da 'sarađuju sa Vladom' na profilima koje koriste na ovoj društvenoj mreži.

- Ne ulazimo u to šta je navelo taj sajt da od razmene mišljenja i slobode govora stigne do cenzure pojedinih medija. Obeležavanje medija i njihovih urednika ili rukovodstva ne vodi demokratskom dijalogu. Upozorenje iz "Tvitera" da naloge medija koji nose ovu oznaku neće preporučivati ljudima niti 'pojačavati' domet njihovih tvitova deluje u suprotnosti sa principima i namenom sa kojim je mreža startovala - kažu u ministarstvu.