21.08.2021.

15:54

Foto: Tanjug

Vesti

Nisam mogla ni da zamislim da ćete preći toliki put iz Beograda! Srbija Namibiji donira 30.000 doza vakcina Sputnjik V

Ugovor o donaciji, u prestonici Namibije Vindhuku, potpisali su Selaković i namibijska ministarka inostranih poslova Netumbo Nandi - Ndaitva koja je tokom zajedničkog obraćanja izrazila ogromnu zahvalnost te zemlje za pomoć u borbi protiv epidemije virusa korona.

Nandi - Ndaitva je kazala da je solidarnost koju je pokazala Srbija jedini način da se pobedi virus korona i navela da nije mogla ni da zamisli da će samo sedam nedelja nakon razgovora 2. jula sa srpskim kolegom o saradnji u borbi protiv kovid-a 19, ministar Selaković doći u Namibiju kako bi potpisao ugovor o donaciji.

- Nisam mogla ni da zamislim da ćete preći toliki put iz Beograda da potpišemo ugovor o donaciji Sputnjik V vakcina. Vaše prisustvo ovde pokazuje srpsku solidarnost sa Namibijom - navela je.

Dodala je da će uz ovu donaciju Namibija biti korak bliže pobedi nad virusom korona što se može učiniti, kako je rekla, samo uz imunizaciju stanovništva.

- Narod Namibije ceni i zahvalan je na ovoj donaciji - poručila je Nandi – Ndaitva.

Podsetila je na pomoć SFR Jugoslavije u borbi za nezavisnost Namibije i izrazila veliku zahvalnost i za to.

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković podsetio je da je Srbija čvrsto i pouzdano stajala uz Afriku kroz čitav period njene savremene istorije, kao i da je Srbija kao najveća naslednica SFR Jugoslavije nastavila da podržava i pomaže afričke narode tokom njihove pravedne borbe za nacionalno oslobođenje.

- Kao i u ključnim trenucima antikolonijalne borbe, kada su Beograd i Jugoslavija diplomatski, moralno, materijalno i vojno podržavali oslobodilačke pokrete afričkih naroda, tako i sada moja zemlja nastoji da, u granicama svojih mogućnosti, pomogne bratskom narodu Namibije u ovim teškim i izazovnim vremenima - naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, vrednosti i principi koje baštine i Srbija i Namibija su miroljubivo rešenje sporova, tolerancija, ravnopravnost, pravo na održivi razvoj, poštovanje međunarodnog prava, suvereniteta, teritorijalnog integriteta.

- To su principi na kojima mora biti utemeljen svet budućnosti - ukazao je Selaković i dodao da u tom smislu novi izazovi sa kojima se suočavamo u moderno vreme poput nove polarizacije sveta, ekspanzionističkih provokacija, porasta netolerancije, terorizma... predstavljaju zajedničku brigu i zahtevaju zajednički odgovor.

- Srbija namerava da nastavi sa političkom saradnjom sa Namibijom, kao i sa drugim državama afričkog kontinenta na poznatim osnovama – poštujući nezavisnost, suverenitet, jedinstvo i teritorijalnu celovitost ne mešajući se u unutrašnja pitanja pojedinih zemalja i uvažavajući pozicije Afričke unije o međunarodnim pitanjima - naglasio je šef srpske diplomatije.

Selaković je istakao i da Srbija visoko ceni podršku koju u očuvanju svog jedinstva i integriteta dobija od Namibije.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar zdravlja Namibije koji je naglasio zahvalnost Srbiji za donaciju vakcinama koja će pomoći imunizaciju u toj zemlji koja, kako je ocenio, za sada ne ide baš najbolje jer im upravo vakcine nedostaju.

U Namibiji je do sada vakcinisano sa obe doze oko pet odsto stanovništva, a od početka pandemije u toj zemlji je registrovano nešto manje od 123.000 zaraženih virusom korona i 3.277 smrtnih slučajeva povezanih sa kovid-om 19.