25.08.2021.

09:24

Foto: printscreen RTS

Vesti

PRIŠTINA JE POKUŠALA DA CELOM SRPSKOM NARODU STAVI FLASTER NA USTA, NE SAMO TODOSIJEVIĆU! Video

- Juče je crnim slovima zapisana takozvana vladavina prava na prostoru KiM u albanskim sredinama, jer je Priština pokušala ne samo Ivanu Todosijeviću nego i celom srpskom narodu da stavi flaster na usta. I to bi bilo dobro da primeti i Tviter i mnoge zapadne zemlje koje govore o demokratiji i slobodi govora i upravo ono što se desilo u ovoj presudi gde se presuđuje čoveku da ide u zatvor na dve godine samo zato što je govorio istinu je apsolutno neprihvatljivo - ocenio je Petković gostujući na RTS.

Ističe da je tom odlukom suspendovano pravo na slobodu mišljenja i govora i na tlu moderne Evrope u 21. veku i da se na ovaj način nastoji da se Srbima zabrani pravo na mišljenje, slobodu govora i iznošenje istine.

Napominje i da je Ivan Todosijević rekao samo ono što danas oseća i zna svaki Srbin, ali i svako onaj kome su istina i pravda na prvom mestu, a stav o Račku jasno i glasno je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Informer

Dodaje i da presuda predstavlja najdirektnije kršenje Briselskog sporazuma u tacki 10. koja se odnosi na pravosuđe, a kojom je dogovoreno da u predmetima koji dolaze iz srpskih sredina većinski odlučuju sudije srpske nacionalnosti.

- Gde se između ostalog kaže da u onim predmetima koji dolaze iz većinskih srpskih sredina treba da odlučuju ona postupajuća veća gde su dva Srbina i jedan Albanac. Međutim, u praksi se dešava da uvek odlučuju tri Albanca i u slučaju Ivana Todosijevića odlučivala su opet tri Albanca. Albanci su tužili, Albanci su sudili, a oni su apsolutno pristrasni kada je reč o Srbimaistakao je Petković za RTS.

On je rekao i da će povodom ove presude biti održane hitne konsultacije Srpske liste sa rukovodstvom Republike Srbije.

- Ono što je važno da svi dobro razumemo je da će pre svega Srpska lista zajedno sa Beogradom detaljno razmotriti celu situaciju. U tom smislu zakazali smo i hitne konsultacije sa Srpskom listom. Videli smo da će Srpska lista razmotriti učešće na lokalnim izborima - poručio je Petković.