28.08.2021.

10:36

Foto: Tanjug

Vesti

DANAS JE VAŽAN DAN I NE UMEM DA SAKRIJEM RADOST! Potpisan ugovor za izgradnju brze saobraćajnice vredan 337 MILONA EVRA

 

Ukupna dužina buduće brze saobraćajnice je 67,94 kilometra.

Ugovor je potpisan u zgradi Predsedništva u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kineske ambasadorke Čen Bo.

U ime kineske kompanije ugovor je potpisao generalni direktor ogranka "Shandong Hi-Speed Group" Džang Ðiančao.

Ugovor se odnosi na projektovanje i izvođenje radova na izgradnji državnog puta 1. B reda, deonice brze saobraćajnice: auto-put E-75 Beograd-Niš (petlja „Požarevac") - Požarevac (obilaznica) - Veliko Gradište - Golubac.

Informer

Vučić s kineskom delegacijom
Projekat vredan 337 miliona evra

Predsednik je pozdravio prisutne i izrazio je neizmernu sreću zbog nove saobraćajnice.

- Danas je važan dan za Srbiju, ne umem da sakrijem radost jer smo posle mnogo meseci izrade idejnog projekta, borbe za što nižu cenu uspeli. Ovim spajamo Srbiju sa najlepšim delom Dunava. Siguran sam da se svi ljudi raduju. Ovaj posao je vredan 337 miliona evra. Ovim gradimo budućnost za požarevački kraj - istakao je predsednik.

Predsednik je istakao da će se izgradnjom ovog puta omogućiti dovođenje investitora u ovaj kraj, ali podići turistički potencijali Srbije.

- Izgradnjom brze saobraćajnice od auto-puta Beograd - Niš do Golupca spajamo Srbiju sa najlepšim delom Dunava i jednim od najlepših delova zemlje i podižemo taj kraj Srbije.
Za tri godine ići ćemo od Beograda do Gradišta za sat vremena, do Golupca za sat i 15 minuta. Mislim da to niko nije sanjao. Spajamo Srbiju sa najlepšim delom Dunava, i sa jednim od najlepših delova zemlje, sa divnim narodom na istoku, koji smo zapostavljali ne samo 80 godina, već više od veka.

- Mi ovim gradimo budućnost za požarevački kraj, ceo Braničevski, ali i Borski okrug. Ovim im dajemo garanciju za budućnost, da možemo da dovodimo investitore, a podižemo i sve turističke kapacitete - napisao je predsednik.

Čen Bo: Važan rezultat naše saradnje u oblasti infrastrukture

Ministar Tomislav Momirović potpisao je ugovor sa predstavnicima kineske kompanije, a potpisivanju je prisustvovala i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

- Čestitam svima, to je još jedan važan rezultat naše saradnje u oblasti infrastrukture. Hvala predsedniku Vučiću što pridaje važnost našoj saradnji. Naše dve zemlje su postigle velike rezultate i nadam se da će naša saradnja doprineti razvoju dve zemlje. Kompanija je zajedno sa srpskim partnerima radila na izgradnji auto-puta Miloš Veliki, ima sve više iskustva za poslovanje - rekla je Čen Bo.

Sastanak sa delegacijom kompanije "Shandong Hi-Speed Group"

Sastanku, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, prisustvovali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Vučić je i početkom juna razgovarao sa delegacijom kompanije "Shandong Hi-Speed Group" o tekućim projektima, kao i o potencijalima i planovima za buduću saradnju.

Posebna pažnja u razgovorima tada je posvećena projektu izgradnje brze saobraćajnice Valjevo-Lajkovac, na Koridoru 11, a izvršni direktor kompanije Meng Jan je obećao da će radovi na toj deonici biti završeni do kraja novembra 2022. godine, što je, kako je navedeno, više od godinu ranije od predviđenog roka.

Inače, ta kompanija je ranije izgradila više od 50 kilometara u punom profilu na Koridoru 11, deonice Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig.

Kompanija "Shandong Hi-Speed Group" je, takođe, izrazila interesovanje i za projekat izgradnje auto-puta Beograd (Borča)-Zrenjanin i Zrenjanin-Novi Sad u dužini od 110 kilometara, kao i za projekte izgradnje obilaznica oko Gornjeg Milanovca, Požege i Užica.