30.08.2021.

14:00

Foto: Printskrin video

Vesti

(VIDEO) ŠOJGUOVA ZAMENICA OBJASNILA ZAPADU ZAŠTO SRBE NE MOGU SLOMITI! Oni su spremni da žrtvuju sve zarad slobode, baš kao i Rusi!

Ševcova je sinoć u Kraljevu, s ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem, otvorila takmičenje „Čuvar reda" u kom će se narednih dana nadmetati ekipe šest zemalja - pored onih iz Rusije i Srbije nadmeću se i timovi iz Kipra, Kazahstana, Irana i Katara. Učesnici Igara dočekani su aplauzom stanovnika Kraljeva, grada na tri reke sa slavnom ratničkom tradicijom, gde će do 3. septembra šest ekipa odmeriti snage u četiri faze takmičenja, simulirajući realne borbene situacije.

Zamenica Sergeja Šojgua, koja je prvi put u Srbiji, uz zahvalnost na, kako kaže, vrlo srdačnom i gostoljubivom prijemu vojnog vrha Srbije, ističe da rusko-srpske odnose karakteriše visok nivo uzajamnog poverenja i slično gledanje na brojna politička pitanja, a da dve zemlje razvijaju ekonomsku saradnju i investicione projekte.

- U celini gledano, slični smo po mnogim pozicijama, odnosu prema tradicionalnim vrednostima - porodičnim, građanskim, ljudskim. Veoma smo bliski duhom. Srpski i ruski narod objedinjuje i zajednička religija, sličan karakter - i ruski i srpski narod ne tolerišu nepravdu, spremni smo da se, ako treba, i žrtvujemo zarad slobode i nezavisnosti - kaže Tatjana Ševcova.

KRIVOKAPIĆ NE IDE NA USTOLIČENJE JOANIKIJA! Tvrdi da neće na Cetinje, ne zato što ne želi, nego zbog... MILO NEMA TAJ PROBLEM, ON ĆE IĆI!

Kao zamenica ministra odbrane zadužena za finansije, ona visoko ocenjuje i vojnu saradnju dve zemlje, a objašnjava da se ona razvija u 

- Raduje što je Srbija danas aktivni učesnik međunarodnih vojnih igara, i ne samo učesnik već i domaćin. Želim da podsetim da je ideja za pokretanje međunarodnih vojnih igara potekla od ministra odbrane, heroja Rusije i generala armije Sergeja Šojugua. Ideja je nastala 2013. da bi 2013-2014. godine to bila ruska takmičenja. A 2015. godine prvi put smo organizovali međunarodna takmičenja. Pritom, poređenja radi, 2015. godine bilo je 57 timova iz 17 zemalja. Kad je reč o 2021.godini danas imamo 290 timova iz više od 44 zemlje. Takmiče se u 34 discipline, od toga se za 11 disciplina takmičenja odvijaju u drugim zemljama a ne u Rusiji. Srbija je domaćin veoma zanimljive discipline 'Čuvara reda'. To je disciplina vojnih policajaca koja daje mogućnost da se vidi majstorstvo, profesionalizam i znanje naših vojnika koji služe u vojnoj policiji - precizirala je ona.

Ševcova, jedina žena među zamenicima Sergeja Šojgua, posebno naglašava sve veće prisustvo žena u ruskoj vojsci.

- U Oružanim snagama Ruske Federacije služi više od 40.000 žena, od toga su oficiri njih 4500. Baš kao i vojnici muškarci, i one aktivno učestvuju u međunarodnim vojnim igrama: takmiče se u vojno-medicinskoj štafeti, u gađanju snajperom, kao kinolozi u disciplini 'verni drug'. Formirali smo i posadu za tenkovski biatlon, ekipu devojaka koje učestvuju u tenkovskom biatlonu - navodi Ševcova.

RUSKI STRUČNJACI DIGLI NA NOGE SARAJEVO, AMERE I NATO, Moskva odlučila da razbije laži Zapada o ratu u Bosni! AUU, NAJPRE SREBRENICA, PA SAD OVO...

Međunarodne vojne igre su, prema njenim rečima, takmičenje na kom se pokazuje majstorstvo i profesionalizam, gde i žene vojnici ostvaruju visoke rezultate a negde i preteknu vojnike muškarce.

- Međunarodne vojne igre su važan pravac zajedničkih borbenih priprema - pružaju mogućnost ne samo da se pokaže koliko ste vešti već i da se razmene iskustva, pa i borbena. Kad je reč o vojnoj policiji, naši vojnici su od prvog dana aktivno učestvovali u operaciji u Siriji i zato imaju mogućnost da pokažu kolegama svoje borbeno iskustvo. Smatram da to što se vojnici takmiče na nepoznatim poligonima predstavlja neosporno iskustvo koje će doprineti njihovim daljim uspesima u profesionalnoj karijeri i njihovoj vojnoj službi - poručuje Tatjana Ševcova, koja je poželela uspeh svim timovima učesnicima takmičenja „Čuvar reda".