04.09.2021.

16:12

Foto:

Vesti

LINTA: Urediti Spomen podrucje Garavice,podici novi spomenik

Ocenio je da je sramna činjenica da gradska vlast u Bihaću na srpskom stratištu gradi sportsko rekreativnu zonu na kojoj se održavaju motociklističke trke i snimaju muzički spotovi.

"U pitanju je jedan od brojnih dokaza da vlasti u Federaciji ponižavaju, umanjuju i negiraju srpske žrtve genocida iz vremena Drugog svetskog rata", navodi Linta u saopštenju.

Linta je rekao da su Garavice kod Bihaća jedno od najmonstruoznijih i najvećih srpskih stratišta u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i u Evropi.

Naveo je da je ustaški režim u Garavicama tokom jula i avgusta 1941. godine počinio genocid nad više od 14.000 nevinih srpskih civila sa područja bihaćkog sreza i okolnih mesta Like i Korduna.

"U Garavicama je stradao i manji broj drugih nacija uključujući Rome i Jevreje", rekao je Linta.

Naveo je i da je to stratište decenijama bilo mesto najvećeg zaborava što, dodao je, potvrđuje činjenica da je prvi parastos srpskim žrtvama genocida u Garavicama služen tek krajem 1991. godine, odnosno prvi put posle 50 godina.

Linta tvrdi da se za vreme komunističkog režima govorilo da su Garavice jedno od brojnih stratišta žrtava fašističkog terora što je, kaže, bio način da se potisne ko su žrtve, a ko počinioci zločina.

"Cilj je bio da se sakrije nesporna istina da je nad srpskim narodom u Garavicama i na mnogim drugim mestima širom NDH počinjen genocid i da su taj genocid počinili Hrvati i Muslimani", istakao je Linta.

Jedan od dokaza je, kaže, i Memorijalni park u Garavicama sagrađen 1981. godine koji je sačinjen od 15 kamenih stubova koji, ističe, nisu svedočili o masovnom stradanju srpskih civila niti su bila upisana njihova imena i osnovni podaci.