05.09.2021.

10:19

Foto: printscreen TV Prva

Vesti

POSTOJAO JE PLAN DA USTOLIČENJE NE BUDE ODRŽANO NA CETINJU! BIA je celu noć obaveštavala rukovodstvo Srbije o događanjima u Crnoj Gori!

 

- Cetinje je mesto u kojem je preko 90% stanovnika protiv SPC i gde postoji izražena mržnja prema onima koji pripadaju nekim drugim narodima osim crnogorskog. Ne bih rekao da je to stvarna mržnja, nego je ona indukovana od strane nekih političara u Crnoj Gori - rekao je Vučić.

Vučić kaže da mediji sinoć nisu pogrešili i da je postojao plan da ustoličenje ipak ne bude održano na Cetinju.

- Nisu mediji u Srbiji pogrešili ništa. Bilo je tačno da nije trebalo da se dogodi ustoličenje. Direkcije policije i vlada Crne Gore su to preporučile. Onda je tokom noći promenjena odluka, jer su patrijarh i mitropolit insistirali na ustoličenju - objasnio je on.

- Najavljivane su tenzije i protesti. Bilo je logično očekivati sve ovo što se zbivalo. Ono što je dobro je da je vlada promenila odluku tokom noći. Njima idu sve zasluge što se ustoličenje održalo - rekao je predsednik.

Na pitanje da li je bezbednost patrijarha i mitropolita bila ugrožena s obzirom na dramatičan snimak njihovog dolaska u Cetinjski manastir, Vučić je rekao da su sleteli na zemljište iza manastira.

- BIA je celu noć obaveštavala rukovodstvo Srbije o događanjima u Crnoj Gori - kazao je predsednik i dodao što joj je i posao kao i svih takvih službi da prate dešavanja i situaciju u regionu.

Na spekulacije da je "sve u Crnoj Gori odradila srpska tajna policija", Vučić je rekao da je to uradila vlada Crne Gore pa je ustoličenje završeno.

- Oni imaju dihotomnu vlast, jer je deo izvršne vlasti u rukama prethodne vlasti. Jedan deo vlasti je bio prisutan na Cetinju, što nije jednostavno. Međutim Vlada je uradila svoj posao i ustoličenje je moglo da se sprovede u cetinjskom manastiru - dodao je predsednik.

Predsednik je rekao I da je čestitao mitropolitu Joanikuju na ustoličenju, rekavši da je na važnom mestu, i da mora da brine o celokupnom vernom narodu u Crnoj Gori, i da radi na smirivanju tenzija zajedno sa patrijarhom Porfirijem.