05.09.2021.

09:57

Foto: Insajder/Marko Đoković

Vesti

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskih vekovima se održćava na Cetinju! Usijane glave u Crnoj Gori moraju da se ohlade! Video

 

Istoričar Dejan Ristić ističe da se ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskih uvek održava na Cetinju.

"Samo u periodu okupacije, pre svega otomanske, ustoličenje, odnosno hirotonija, vršena je u Sremskim Karlovcima ili čak u Rusiji, kada nije bilo moguće da se to učini na Cetinju ili u Peći, gde je sedište Srpske pravoslavne crkve", objašnjava Ristić.

Ističe da je u pitanju uobičajeno bogosluženje tim povodom.

"To treba naglasiti. Ništa se novo ne dešava na Cetinju i ništa se neće desiti prvi put, što se ne dešava već vekovima", kaže Ristić za RTS.

Smatra da nezadovoljstvo dela građana Crne Gore, protesti i postavljene barikade jesu kulminacija procesa indoktrinacije dela crnogorskog društva koja se, kako kaže, vrši već 15 do 20 godina.

"Pokušalo se sa uspostavljanjem jednog političkog konstrukta, sa uspostavljanjem nove nacije čije je utemeljenje na antisrpstvu. Ovaj događaj se u delu crnogorskog društva doživljava kao nešto neprimereno i neželjeno, što je potpuno apsurdno jer, ponavljam, ništa se novo i drugačije neće desiti na Cetinju, što se nije dešavalo vekovima", kaže Ristić.

"Đukanović spreman da po svaku cenu ostane na vlasti"

Dejan Ristić podseća da je Zetska episkopija, a današnja Mitropolija crnogorsko-primorska osnovana još u doba Svetog Save, neposredno nakon 1219. godine.

"Ona u kontinuitetu funkcioniše na teritoriji ili najvećem delu današnje teritorije Republike Crne Gore. Nažalost, po prvi put u periodu slobode deo građana izražava nezadovoljstvo, smatra taj čin neprimerenim, ne želi ga i opredelio se za nasilje", kaže Ristić.

Informer

Smatra da je najgore od svega što te nasilnike predvodi šef države.

"Ovo je nešto potpuno neočekivano, nešto što nije trebalo i nije smelo da se desi - da jedan deo grđana u sekularnoj državi sprečava druge građane, odnosno jednu tradicionalnu versku zajednicu koja je priznata u toj državi, da vrši svoje redovne bogoslužbene aktivnosti u svojim hramovima", ističe Ristić.

Upozorava da će to ostaviti dugoročne negativne posledice i nada se da neće doći do eskalacije sukoba.

"Usijane glave moraju malo da se ohlade, pre sevega predsednik Crne Gore Milo Đukanović koji pokazuje da je po svaku cenu spreman da se održi na vlasti. On je pre 30 godina došao na vlast pobunom i ovo što se dešava juče i danas pokazuje da je spreman da sa vlasti ode pobunom, na nedemokratski način", kaže Ristić.

Informer

Ističe da je Srbija reagovala vrlo uzdržano, bez bilo kakvih upliva i poteza koji bi mogli da budu protumačeni kao provokacija ili mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore.

"Nijedan predstavnik Republike Srbije neće biti prisutan na Cetinju. Često je Beograd targetiran kao inspirator nestabilnosti u Crnoj Gori, a nestabilnost ustvari dolazi iz Podgorice", naglašava Dejan Ristić.