07.09.2021.

12:00 >> 12:26

Foto: printscreen TV Prva

Vesti

CRKVA SE OKUPLJA OKO ISUSA HRISTA, A ČANAK SE OKUPIO OKO SVOG HRISTA - MILA ĐUKANOVIĆA, KOJI NIJE NI KRŠTEN! /video/

 

- Pozdrav svima, najviše pozdrava našem patrijarhu, gospodinu Porfiriju. Hteo bih na početku da kažem da nije umesno da političari govore o jednom crkvenom skupu i o jednom takvom događaju. Da je bilo sreće, Arhijereji, njih 41, koji su došli na ustoličenje na Cetinju bili bi prisutni i oni bi govorili najbolje i najprisnije i najrealnije o događaju koji se dogodio.

- Kako što je ružno da se mi sveštenici bavimo politikom, tako je isto ružno da se i političari bave Crkvom. Jer nama je Hristos glava i mi se okupljamo oko Hrista, a političari se okupljaju oko predsednika, a u ovom slučaju, kao gospodin Čanak koji se okupio oko svoga Hrista, a to je Milo, koji je naravno i nekršten. Mi se okupljamo Hrista i mi služimo u ime Hristovo, a ja u izlaganju Nenada Čanka nijednom nisam čuo da je pomenuo da je nama glava Hristos i da je nama Bog Hristos kome služimo, a ne služimo mi ni Rusiji, ne služimo ni predsednicima, ni političkim strankama, nego naše služenje je služenje Svete božanske Liturgije u hramovima i naravno u poslušnosti nadležnim episkopima, patrijarsima i poštujući njihove odluke, kao odluke koje donosi Crkva, sa prizivom Svetoga duha. 

Informer

- Arhijereji koji su došli, nažalost nisu mogli da dođu na Cetinje, a nažalost su omogućili da dođu i Nenad Čanak i Milo Đukanović i Veljović, kojima tu mesto nije bilo. Po mom mišljenju, trebalo je da dođu arhijereji iz celog sveta. Bilo je malo i nezgodno i sramota da dočekamo goste automobilskim gumama i ostali stvarima. Ne mislim da su to Cetinjani, to su ljudi skupljeni iz cele Crne Gore, koji su nemo poslušni prošlom režimu, koje gonio Crkvu i vladike - rekao je arhimandrit Danilo i dodao: 

- Čanak je učen čovek, ali sveti Kozma Etolski, jedan veliki svetac iz 19. veka, je govorio da će zlo doći od učenih ljudi, ne od prostih. Učenje, znanje, je mač sa dve oštrice.