09.09.2021.

16:37

Foto: Informer

Vesti

Priština nije spremna za dijalog i pregovore o ključnim problemima


- Poruke Besnika Bisljimija nakon razgovora, samo su nastavak politike provokacija. Beograd se na njih neće osvrtati, niti će od razgovora ikada bežati, onako kako je prištinski pregovarač bežao od svih tema koje su pokrenute za pregovaračkim stolom, kao što su Zajednica srpskih opština, energetika, pravosuđe, sloboda kretanja i registarske tablice - navodi se u saopštenju Petra Petkovića.

Kao važno se ističe to što je napravljen pomak kada je reč o nestalima i što je Priština konačno priznala postojanje arhiva UČK i pristala na njihovo otvaranje, pa one više neće ostati skrivene.

- To je pitanje na kome Beograd insistira od samog početka pregovora, jer smatramo da sudbina nestalih ne sme biti poligon za bilo kakve politizacije, zbog čega smo i tokom poslednje runde pregovora predložili jasne mehanizme za saradnju na ovom polju - ističe Petković.

Navodi da porodice žrtava imaju pravo da pronađu svoje najmilije i da je Beograd do sada dao nemerljiv doprinos pretražujući 22 lokacije i tako odgovorio na sve do sada pristigle zahteve, među kojima je i poslednja, odnosno Kiževak.

Petković ocenjuje da je zbog toga današnja poruka iz Prištine da je Beograd neozbiljan u zahtevima za pretragu lokacija na KiM vrhunac cinizma i pokazuje jednostrani pristup ovoj važnoj temi.

Ističe da je Beograd spreman za nastavak saradnje i da očekuje da se našim ekspertskim timovima omogući pretraga devet lokacija za koje postoje utemeljena saznanja da kriju posmrtne ostatke Srba.

Petković naglašava da pretnjama da mu se trajno zabrani poseta Kosovu i Metohiji, Priština šalje poruku da joj nije stalo do dijaloga.

- Lažne optužbe da sam prilikom bilo koje posete koristio jezik mržnje ili provokacija, lako su proverljive, jer postoje zapisi svakog mog obraćanja na KiM. U to su se uverili i Miroslav Lajčak, ali i Bisljimi kojima sam juče pustio integralnu verziju mog obraćanja na polaganju kamena temeljca u Kosovskoj Mitrovici - kaže Petkovic i dodaje ovakve optužbe služe isključivo za predizbornu kampanju lokalnih izbora, koju Priština pokušava do vodi i iz Brisela.