13.09.2021.

19:43

Foto: Marko Đoković

Vesti

NAŠE DVE DRŽAVE SU TESNO POVEZANE! LIČNI ODNOSI SU NAM ZASNOVANI NA POVERENJU!

Merkelova je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Vučićem, rekla da joj je drago što je mogla još jednom posetiti Srbiju.

- Drago mi je da sam danas došla u Srbiju. Godinama sarađujemo i postigli smo niz rezultataKroz godine naše saradnje uspostavili smo otvoren odnos pun poverenja. Na tom putu smo postigli ceo niz rezultata bez obzira što je pred Srbijom i celim regionom još dug put do članstva u EU, što je naš zajednički cilj - podvukla je ona.

Ukazala je da su dve države tesno povezane i dodala da je imala priliku da, kroz zbirku istorijskih dokumenata koje je videla u Beogradu, spozna da su nemačko-srpski odnosi uspostavljeni davno u oblastima ekonomije, kulturi i politici.

Istakla je da, što se tiče ekonomske saradnje, dve države imaju uspešnu „priču“ iza sebe.

U svom obraćanju medijima posebno je ukazala na 80-tu godišnjicu napada Vermahta na Jugoslaviju.

S tim u vezi je najavila pola miliona evra koje će Nemačka dati za obnovu, ističući da je to važan signal pomirenja i sećanja na događaje, što je važno i za region.

Izrazila je zadovoljstvo što predstoji zaključivanje više bilateralnih sporazuma.

Prenela je da je sa predsednikom Vučićem razgovarala i o unutrašnjo-političkim pitanjima, kao i potrebi daljeg sprovođenja reformi, te i naglasila neophodnost otvaranja daljih pristupnih poglavlja.

Ukazala je da važnu ulogu u procesu približavanja EU ima Berlinski proces, te izrazila zadovoljstvo što se već vide rezultati.