14.09.2021.

10:01

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vesti

MERKELOVA JE REKLA JEDNU VAŽNU STVAR O VUČIĆU! Mali: Poseta nemačke kancelarke velika pobeda Srbije i predsednika!

- Ovo je bila izuzetno važna poseta nemačke kancelarke Angele Merkel, to je osoba koja je lider u Evropi, a Nemačka je najveća ekonomska sila u EU. Ovo je velika pobeda za Srbiju i predsednika Vučića - rekao je Mali za Prvu.

Mali je naveo da je Merkelova juče rekla da je Vučić osoba koja ispunjava svoja obećanja i dodao da je to velika poruka koja govori o ugledu i Vučića i naše zemlje.

Ministar finansija kaže da pre desetak godina Srbija nije bila zemlja za koju je Merkelova imala lepe reči.

Istakao je da je sada Srbija faktor mira i stabilnosti u regionu i da poruke koje je nemačka kancelarka juče poslala i u prilog tome.

Nemačka je postala najveći spoljnotrgovinski partner Srbiji, a Italija je na drugom mestu i Kina na trećem, naveo je Mali.

- U poslednjih 10 godina mi smo uspeli da pet puta povećamo spoljnotrgovinsku razmenu sa Nemačkom i ove godine ta razmena će dostići šest milijardi evra. Kada je Vučić bio premijer 2014. u nemačkim kompanijama je radilo 17.000 radnika, dok je to sada više od 72.000 radnika - kaže Mali.

Informer

Veliki ekonomski značaj

Kako je rekao, izgrađeno je apsolutno poverenje u Srbiji i Nemačkoj za saradnju i dolazak investitora i otvaranje fabrka.

- U ekonomiji jednostavno morate da se oslanjate na najveće ekonomske sile u Evropi. Srbija polako postaje lider i po stopama rasta i svim uspesima koje pravimo, pogotovo u poslednje dve godine, a to ne možete da uradite bez da ste faktor mira i stabilnosti u regionu i bez da ste izgadili imidž kredibilnog partnera i bez da ste povoljna i atraktivna destinacija za investicije.

Mali je naglasio da dovoljno govori koliko se Srbija promenila ako se uzme u obzir koliko ima nemačkih investicija u našoj zemlji.

Takođe, kaže da nikakav iznos subvencija neće dovesti nekog investitora ako zemlja nije ekonomski i politički stabilna i dobra investiciona destinacija.

Mali dodaje da sve zemlje sveta daju subvencije kako bi privukle investicije i izgradile nove fabrke.

Ministar napominje da su kod brojnih investicija koje smo privukli konkurenti Srbije bile zemlje poput Poljske, Mađarske, Češke, Brazila...

- I pojavila se mala, ali uspešna Srbija - dodao je Mali.