14.09.2021.

10:29

Foto: Marko Đoković

Vesti

NEMAČKI MEDIJI BRUJE O POSETI MERKELOVE SRBIJI! Signal nade ili oproštajna poseta?

- Merkel se dugo zalaže za približavanje Zapadnog Balkana EU. Povodom njene poslednje posete u funkciji kancelara pojedini u regionu se nadaju njenom daljem uticaju, a drugi očekuju samo oproštajnu turneju - ističe javni servis ARD.

ARD ukazuje da se poslednji put u funkciji kancelarke Merkelova nalazi na Zapadnom Balkanu.

- Za jedne je to putovanje punog simboličnog značaja, koje bi moglo uneti dinamiku u zamrznute konflikte. Za druge to nije bilo ništa osim oproštajne posete bez prave perspektive za rešavanje velikih problema malih zapadnobalkanskih država - ukazuje ARD.

Javni servis ističe da je lista problema na Zapadnom Balkanu duga, od korupcije, zloupotrebe vlasti, oslabljenog pravosuđa i često nedostajuće slobode štampe, a na kraju i nerešeni konflikt Beograda i Prištine.

Konkretna rešenja, u tome su jedinstveni posmatrači, kaže ARD, neće doneti poslednja poseta kancelarke.
 

Informer

Angela Merkel u Beogradu


Politikolog Florian Biber tvrdi da poseta Merkelove nije ništa više od oproštajnog putovanja.

Prema njegovim rečima, u suštini problema, vezano za evropsku perspektiku regiona, ništa se nije promenilo, jer države članice mogu da blokiraju pristupanje zbog čega su pristupne perspektive neverodostojne.

- Pristupna perspektiva nije povezana sa reformama već zavisi od volje članica. To je dovelo do određenog nezadovoljstva u regionu - ukazao je on.

Biber ističe da je to, nažalost, nešto gde i nemačka kancelarka ne može regionu da ponudi stabilniju budućnost.

To je, konstatuje, na kraju i neuspeh nemačke kancelarke.

Nemačka agencija DPA ističe da je na konferenciji za štampu u Beogradu bilo jasno da se radi o opraštanju Merkelove, ali i o nasleđu njene politike vezane za region koji je za Evropu i dalje važan, iako je u poslednje vreme Evropa zapostavila taj region.