14.09.2021.

13:42

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vesti

Svi projekti sa EBRD teku po planu! DO KRAJA GODINE OČEKUJEMO PRIVREDNI RAST!

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Mali je rekao da projekti koji se realizuju u saradnji sa EBRD teku po planu, i da je Srbija veoma posvećena njihovoj realizaciji.

Na sastanku je, kako se navodi, istaknut značaj "zelene agende" kojoj je naša zemlja u potpunosti posvećena i benefiti koje ona donosi celom društvu, a bilo je reči o projektima poput Projekta daljinskog grejanja u Kragujevcu, projekta za regionalne deponije, projekta za pametna brojila, koji se realizuju u saradnji sa EBRD.

Na sastanku se razgovaralo i o novoj strategiji razvoja tržišta kapitala, na kojoj radi Ministarstvo finansija.

Govoreći o ekonomskim rezultatima koje je Srbija postigla u prethodnom periodu, ministar finansija je rekao da se ove godine očekuje privredni rast od 6,5 odsto, i to prema konzervativnim procenama, i podsetio da je Srbija u prošloj, pandemijskoj godini, imala pad od tek jedan odsto, što je bio jedan od najboljih rezultata u Evropi.

Mali je rekao i da je javni dug na nivou od 55,5 odsto, da je stopa nezaposlenosti pod kontrolom, i da je Srbija imala tri paketa pomoći i podrške privredi i građanima Srbije, vredna oko osam milijardi evra, a koja su značajno pomogla privredu, sačuvala radna mesta i životni standard građana Srbije.

Kapitalne investicije u Srbiji


Govoreći o kapitalnim investicijama u Srbiji, ministar finansija je rekao da one čine 7,2 odsto BDP-a ove godine, te da će u Srbiji do kraja godine biti u izgradnji 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica.

On je istakao i da su izgrađene i otvorene tri kovid bolnice u Srbiji, kao i da je postavljen kamen temeljac za izgradnju fabrike vakcina.

Ministar Mali je istakao i značaj posete nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji.

Predstavnici EBRD su, između ostalog, pohvalili ekonomske uspehe Srbije i istakli da imaju odličnu saradnju sa Ministarstvom finansija.

Sastanku su, ispred EBRD, prisustvovali i regionalni direktor za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli i regionalna direktorka za centralnu i jugoistočnu Evropu za sektor Održive infrastrukture Nandita Paršad.