30.09.2021.

18:41

Foto: www.mod.gov.rs

Vesti

Stefanović i Čen Bo o saradnji u oblasti odbrane

Stefanović je izrazio posebno zadovoljstvo zbog izuzetno razvijene vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje dve zemlje, kao i zahvalnost za brojne donacije kine i Ministarstvu odbrane i Vojsci i čitavoj Srbiji od početka pandemije kovid-19.

Takođe, on se i ovom prilikom zahvalio na čvrstoj i nepokolebljivoj podršci koju Kina pruža Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i za posebnu podršku kineske strane u Savetu bezbednosti UN.

Takva podrška, kako je istakao ministar, od vitalnog je značaja u situacijama kada se srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji nalazi pod velikim pritiskom privremenih prištinskih institucija.

Stefanović je ocenio da su tradicionalno prijateljski odnosi Srbije i Kine zasnovani na međusobnom poštovanju i uvažavanju.

Ambasadorka Čen Bo istakla je da su dobri odnosi koje dve zemlje imaju u oblasti odbrane odličan pokazatelj strateških partnerskih odnosa Srbije i Kine.

Prema njenim rečima, odnosi naših zemalja počivaju na prijateljstvu i partnerstvu i to je vidljivo i u politici, odbrani, nauci, medicini i ekonomiji.

Tokom razgovora, ambasadorka JE prenela podršku za legitimne zahteve Srbije po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, sa posebnim akcentom na zaštiti srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Nažalost, kako je navela, poslednja dešavanja na administrativnim prelazima pokazuju da jedna strana nije zainteresovana za dijalog i pronalaženje mirnog rešenja.