12.10.2021.

10:06

Foto: instagram/avucic

Vesti

U svetu interesa nema milostinje za slabe, već poštovanje za one koji su snažni! Vučić otvorio 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme!

10.15 - Vučić obišao sajam

Vozilo "lazanski"

Vučić je na početku obilaska otkrio borbeno vozilo "Lazanski", nazvano po preminulom ambasadoru i novinaru Miroslavu Lazanskom.

Borbeno vozilo "lazanski" je modifikovana verzija "lazara 3", a glavna razlika je u višenamenskom topu kalibra 57 milimetara.

Informer

printscreen

Prisustvovali su i sin i supruga Miroslava Lazanskog. 

Informer

Dron za koji je zainteresovana Vojska Srbije

Predsednik je posetio i štand PR-DC, gde mu je predstavljen dron za koji je zainteresovana i Vojska Srbije.

Informer

Dron je razvijen za protivpožarne aktivnosti koje su identične ili praktično simetrične sa potrebama namenske industrije.

10.05 - Vučić otvorio Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme

- Velika mi je čast da vam poželim dobrodošlicu na sajmu naoružanja Partner 2021. Želim da čestitam na organizaciji ovog sajma i Jugoimportu SDPR. Za početak bih želeo da čestitam Beogradskom sajmu i ministarstvu odbrane. Srbija danas promoviše multilateralizam, naši diplomatski napori su prepoznati u celom svetu. Domaćini smo predstavnicima delagacija iz čak 117 zemalaj smeta dok istovremeno organizujemo jedan od najznačajnijih sajmova. Naš osnovni cilj su mir i stabilnost - rekao je Vučić. 

- Srpska država je kroz sve faze svog trajanja bila poznata po odbrambenoj industriji. Ovaj sajam je najveći i pokazuje najviše novinteta. Uspeli smo da vojsku i odbrambenu idustriju stavimo na pijedsetal poverenja koji im pripada - istakao je predsednik.

- U svetu interesa nema milostinje za slabe, već poštovanje za snažne i zato je važno da razvijamo odbramenu industriju. Istovremeno, teško je suprotstaviti se velikim silama na promociji vojne opreme. Da se takmičmo u svemu ne možemo, ali posvećenošću možemo da pronađemo nove patrtenere. Cena mora da bude bolja i konkurentna u odnosu na cene u velikim zemljama - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da su na sajmu prikazani najveći poduhvati srpske odbrambene industrije i dodao da je za Srbiju važno da izabere one kategorije naoružanja u kojima možemo da se takmičimo na tržištu sa ostalim zemljama.

- Omiljeno oružje našeg Generalštaba je Lazar 3. Ljudi treba da znaju da ni običan Lazar a ni Lazar 2 nisu bili deo naše vojske. Danas to jesu. Idemo u korak sa svetom - kazao je Vučić.

10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021"

Na najvećem sajam naoružanja i vojne opreme ukupno je 132 izlagača, od čega 36 izlagača iz 16 stranih zemalja, međ bkojima su Autstruja, Kina, Danske, Kanade, Francuake, Nemačke, Italije.

Ovogodišnji sajam je i pogledu izloženih noviteta višetruko premašio sajam održan pre dve godine.

Na sajmu je predstavljeno više od 70 sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja Vojnotehničkog instituta, koje radi samostalno ili zajedno sa Odbrambenom industrijom Srbije.

Informer

Do 14.oktobra u halama 1 i 4 i na otvorenom prostoru biće izloženo artiljerijsko-raketni sistemi, sistemi PVO, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplovi, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopni sistemi, telekomunikacioni sistemi za upravljanje vatrom, terenska vozila, kao i različite vrste vođenih i nevođenih raketa.

Kako je ranije najavljeno Jugoimport SDPR izlaže oko 40 sistema iz sopstvenog razvojnog programa, a preduzeća iz grupacije Odbrambene industrije Srbije, osim naoružanja koja razvijaju sa Vojnotehničkim institutom, prikazaće i svoje razvojne projekte.

Informer

To preduzeće ranije je najavilo da će na sajmu Partner biti prikazani proizvodi iz razvoja i proizvodnje zavisnih Jugoimportovih preduzeća, kao što su „Borbeni složeni sistemi“ iz Velike Plane, sa pogonom i u Kuršumliji, fabrika „Belom“ u Uzićima, koja proizvodi malu municiju, pančlčevačka „Utva“, kao i „Kovački centar“ i nova „Kapislana“ u Valjevu.

Pored kompanija koje pripadaju grupaciji Odbrambene industrije Srbije, na Partneru 2021 će se predstaviti i drugi proizvođači naoružanja i vojne opreme iz Srbije, pravni subjekti registrovani za promet naoružanja i vojne opreme, naučne, obrazovne i istraživačke institucije, kao i institucije Ministarstva odbrane u oblasti remonta, održavanja naoružanja i vojne opreme i opitovanja.

Informer

Tanjug/Strahinja Aćimović

Tokom trajanja sajma biće organizovani stručni forumi i panel diskusije na kojima će vojni eksperti iz zemlje i inostranstva imati priliku da pokažu dostignuća i ideje i razmene iskustva u oblasti odbrambene tehnologije

Tagovi:
Aleksandar Vučić Sajam Sajam naoružanja Partner 2021 Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme