12.10.2021.

10:53

Foto: instagram/avucic

Vesti

Sećanje na našeg dragog prijatelja koji je voleo Srbiju više od svega! Pogledajte kako izgleda moćno vozilo "lazanski"! Foto


"Lazanski odlično izgleda, dobro i drugačije", rekao je Vučić.

Predsednik je primetio potpis Miroslava Lazanskog, dok je njegova supruga Tamara Lazanski rekla da je to potpis iz njegovog starog pasoša.

Informer

Vučić je rekao da je Lazanski svim što je učinio za našu zemlju zaslužio da ovo vojno vozilo bude nazvano po njemu, a i mnogo više, a supruga Lazanskog je dodala da bi Miroslav bio veoma srećan, kao i da je on sugerisao da se napravi top kalibra 57 mm.

- Sećanje na našeg dragog prijatelja koji je voleo Srbiju više od svega - napisao je Vučić na Instagramu. 


Inače, borbeno vozilo "Lazanski" je modifikovana verzija "Lazara 3", a glavna razlika je u višenamenskom topu kalibra 57 milimetara, a proizveo ga je "Yugoimport SDPR".

Kako je rečeno, ovo će biti biti najjače do sada napravljeno vojno vozilo u Srbiji, a glavna razlika između "Lazara 3" i "Lazanskog" je top koji je višenamenski i koristi probojnu municiju koja je izuzetno moćna da probije i oklop lakih tenkova.

Cena ovog vozila kreće se od dva do dva i pom miliona u zavisnosti od opreme, rečeno je tokom obilaska i istaknuto da ima najboloji odnos efikasnosti od 80 metaka za 80 sekundi.

Ucesnici sajma objasnili su predsedniku da "Lazara 3" zovu i "srpskom formulom 1" zbog brzine koju razvija, od 120 kilometara na sat.

Vučić je na sajmu upoznao i glavnog konstruktora tri vozila "Lazara", "Lazanskog" i "Miloša" i odao mu priznanje što zahvaljujući njemu sada ide brže razvoj ovog naoružanja.

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme

Na najvećem sajam naoružanja i vojne opreme ukupno je 132 izlagača, od čega 36 izlagača iz 16 stranih zemalja, meduju kojima su Austrije, Kine, Danske, Kanade, Francuake, Nemačke, Italije.

Ovogodišnji sajam je i pogledu izloženih noviteta višetruko premašio sajam održan pre dve godine.

Na sajmu je predstavljeno više od 70 sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja Vojnotehničkog instituta, koje radi samostalno ili zajedno sa Odbrambenom industrijom Srbije.

Informer

Do 14.oktobra u halama 1 i 4 i na otvorenom prostoru biće izloženo artiljerijsko-raketni sistemi, sistemi PVO, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplovi, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopni sistemi, telekomunikacioni sistemi za upravljanje vatrom, terenska vozila, kao i različite vrste vođenih i nevođenih raketa.

Kako je ranije najavljeno Jugoimport SDPR izlaže oko 40 sistema iz sopstvenog razvojnog programa, a preduzeća iz grupacije Odbrambene industrije Srbije, osim naoružanja koja razvijaju sa Vojnotehničkim institutom, prikazaće i svoje razvojne projekte.

To preduzeće ranije je najavilo da će na sajmu Partner biti prikazani proizvodi iz razvoja i proizvodnje zavisnih Jugoimportovih preduzeća, kao što su „Borbeni složeni sistemi" iz Velike Plane, sa pogonom i u Kuršumliji, fabrika „Belom" u Uzićima, koja proizvodi malu municiju, pančlčevačka „Utva", kao i „Kovački centar" i nova „Kapislana" u Valjevu.