12.10.2021.

11:38

Foto: printscreen

Vesti

U velikom smo problemu, neće biti lako! /VIDEO/

Predsednik je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da Srbija mora da ide u korak sa svetom i da jača svoju vojsku.

Vučić je komentarisao i optužbe Vjose Osmani.

- Oni koji komentarišu misle da ne moraju ništa da rade, da je dovoljno tri puta da Tvitnu i da je to dovoljno. Mi nikoga ne obanjujemo i nikoga ne varamo, nismo čak ni ovaj samit iskoristili za prljavu kampanju, već za promociju Beograda i Srbije. Za promociju teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, jer su Nesvrstani zato i osnovani. Oni koji misle da je dovoljno da nam drže filozofska predavanja, neka pogledaju koliko se Srbija promenila - rekao je Vučić.

O energetskoj krizi u svetu

- U velikom smo problemu svi koliko god svi počeli da uključuju nuklearke i da prelaze na ugalj, opet neće biti lako i ne vidim izlaz iz ovoga. Nastavićemo da ulažemo u nove izvore energije, ali i u fosilna goriva. Naftu i gas ćemo da imamo, ali pronalazimo i nove načine.

Novinar N1 postavio je tri pitanja na koja je predsednik dao opširan odgovor.

Zašto je Sajam naoružanja u isto vreme kad i Samit nesvrstanih?

- Veoma je važno da promovišemo ono što imamo. Mislim da je slučajno, ali bih voleo da je namerno istovremeno održan i Samit nesvrstanih i Sajam naoružanja. To bi značilo da vodimo odgovornu politiku. Voleo bih da se obratim i ljudima iz Krušika, koje je bivši režim uništio. Ljudi u Krušiku dobiće svoje zdravstvene doprinose i sve će im biti uplaćeno. U skladu sa tim, srećan sam svim što je viđeno na Sajmu naoružanja, potpisali smo više ugovora i memoranduma sa nekoliko zemalja. Naša namenska industrija mora da radi i mora da postoji - objasnio je predsednik.

Zašto su članovi Predsedništva SNS na sednicu došli službenim automobilima?

- Što se tiče službenih automobila, u pravu ste, slažem se sa vama, oni će reći da je normalno da ih koriste po Beogradu, ali to smeju samo štićena lica, a nije bilo možda dvoje ili troje takvih na sednici SNS. Za mene je sramota kad neko potroši 619 dinara, a ne 619 miliona evra. 

Novinar N1 pitao je o Jovanjici i o poligrafskom testiranju.

- A odakle vama da je moj brat na bilo koji način učestvovao u aferi Jovanjica. 6357 puta ste ponovili tu informaciju za poslednjih godinu dana, a nikada niste rekli ni izvinite zbog toga. A sad imate i sudsku presudu koja govori da nije istina. Niko nije rekao da taj čovek neće da odgovara za Jovanjicu. Valjda ima pravo da odgovara kao i svi drugi, da se održi sudski proces. Kako to da vi koji se danas zalažete za legalizaciju marihuane, sada komentarišete na taj način Jovanjicu. Što se poligrafa tiče, izaberite poligrafistu kojeg god hoćete, ja sam spreman. Vi da budete prisutni, vi da postavljate pitanja, da određujete pitanja, sve. Ja sam spreman. Što se Jovanjice tiče, to je posao na nadležnim organima. Meni je važno da je pravosnažnom presudom odlučeno da ste vi obmanjivali javnost. A šta bi sa tim da Andrej nije pokazivao ličnu kartu kada su ga tukli. To ste vi tvrdili danima. Kao i priča o tome kako neko ima nanognicu, a daje intervju. A kada ste vi hteli Obradoviću da date Pulicerovu nagradu dok je imao nanognicu - pitao je Vučić.

Informer

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Da li nas EU kritikuje zbog nabavke oružja iz Rusije i Kine?

- To je odluka suverene države. Šta će nam država ako će neko drugi da odlučuje odakle mi nabavljamo oružje? Moja politika je da ne slušamo nikog drugog, već potrebe našeg naroda. Mi sarađujemo sa svima, ali pre svega samostalno donosimo odluke. Ako me neko kritikuje, hvala im na tome. Srbija će nastaviti da se ponaša kao samostalna i slobodarska zemlja. Ja sam srećan što ne služimo nikom drugom već samo svom narodu.

Novinarka News Max Adria pitala je da li je dobro što se ovaj samit održava u trenutku kada traju napadi na Nebojšu Stefanovića.

- Naše stvari o čemu mi imamo da govorimo nismo pričali ni sa kim od stranaca koji su u zemlji. Nebojša kao ministar odbrane veoma dobro radi svoj posao, ja sam slučajno i vrhovni komandant oružanih snaga RS i nisam imao nikakvu primedbu na njegov rad. Sve što sam imao da mu kažem, rekao sam mu pre godinu dana. Što se tiče napada, pogledajte kako to izgleda. Ukupno na političkoj sceni Srbije, negativnih objava o meni imao 61 odsto, a 39 odsto ukupno o svim drugim političarima. Jel verujete? To vam je rezultat za prošlu nedelju. Samo da imate to u vidu. Toliko o diktaturi u Srbiji i o tome ko je žrtva tih napada. Nemojte da brinete o Nebojši Stefanoviću, mi naše unutrašnje stvari rešavamo unutar stranke, a državna pitanja rešavaju državni organi.