17.10.2021.

11:38

Foto: Kosovo online

Vesti

KFOR NAPUSTIO JARINJE I BRNJAK!


Kako je prenela televizija Klan Kosova, na tim prelazima, na mestima gde su bili stacionirani, danas nema vojnika međunarodnih mirovnih snaga.

Njihov boravak na prelazima bio je deo sporazuma koji su u Briselu postigli predstavnici Beograda i Prištine, kao rešenje problema sa uvodjenjem privremenih registarskih tablica za vozila iz Srbije koja ulaze na Kosovo i blokadom puteva zbog te mere.

Sporazumom u Briselu je uspostavljen režim nalepnica za registarske tablice. 

Kfor je pre dve nedelje rasporedio svoje snage na Jarinju i Brnjaku kako bi održavao bezbednost i slobodu kretanja. 

Pre dolaska Kfora sa prelaza su se 2. oktobra povukle specijalne policijske jedinice Rosu i barikade koje su postavili Srbi nezadovoljni dolaskom Rosu i odlukom Prištine o reciprocitetu za srpske registarske tablice. 

Počev od 4. oktobra u osam ujutru, kao privremena mera, počela je primena režima nalepnica onako kako je dogovoreno u dijalogu uz posredovanje EU, dok se ne dođe do trajnog rešenja. 

Biće formirana Radna grupa u kojoj će biti predstavnici Evropske unije, Beograda i Prištine, i njom će predsedavati EU. Cilj Radne grupe biće pronalaženje stalnog rešenja za pitanje automobilskih tablica u skladu sa standardima i praksom EU. Prvi sastanak Radne grupe biće 21. oktobra 2021. u Briselu. U roku od šest meseci od prvog zasedanja, Radna grupa će predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju u dijalogu na visokom nivou.