18.10.2021.

13:29

Foto: Informer

Vesti

KO SME, TAJ POBEĐUJE! ZAJEDNO MOŽEMO MNOGO DA URADIMO, ZAJEDNO SMO MNOGOSTRUKO JAČI!

 

Aleksandar Vučić i Viktor Orban svečano su ozvaničili početak radova na rekonstrukciji pruge Subotica - Horgoš.

13.38 - Obraćanje predsednika Srbije

Vučić je najpre na mađarskom rekao da "ko sme taj i pobeđuje" želeći na taj način da iskaže to da je Orban, kako kaže, uz mnogo hrabrosti, napravio nove odnose između Srbije i Mađarske.

- Spremio sam lep govor, nešto od toga ću i da pročitam. Naše komšije Mađari kažu ko sme, taj pobeđuje. Ja sam zahvalan mađarskom predsedniku vlade što je uz mnogo hrabrosti napravio potpuno nove uslove za bolje odnose.

- Rekao je da zajedno možemo mnogo toga da uradimo, zajedno smo mnogostruko jači. Predviđeni završetaj radova je novembar sledeće godine, tada naše dve zemlje dobijaju potpuno modernizovanu prugu - rekao je Vučić.

Informer

On je ukazao da su Orban i ljudi iz mađarske vlade, na mnogim skupovima međunarodnim imali više želje i hrabrosti na nešto urade za Srbiju nego neki naši ljudi.

- Oni nisu imali ono ali, uvek i na svakom mestu su bili uz Srbiju, punim srcem. Onako kako nisam siguran da su Srbi uvek bili za Mađare, ali i to se menja - kazao je Vučić.

- Snažnija i jaka Srbija znači i jaku i snažnu Mašarsku, kao i što snažna i jaka Mađarska znači jaku Srbiju.

Prema njegovim rečima, pruga će ojačati sve veze između Srbije i Mađarske.

- Po okončanju ovog projekta prostor između Segedina i Subotice postaje razvojno čvorište za turizam i trgovinu - istakao je Vučić.

Vučić je najavio i niz projekata - rekonstrukciju bolnice u Subotici, koja će koštati 40 miliona evra, stadion od 22 miliona evra, za pozorište će biti izdvojeno 4 miliona evra.

- U novembru dovodimo novu nemačku fabriku za 500 radnika. To znači posao, a investicija je 85 miliona evra. Subotica ima fantastičnu budućnost - naglasio je.

- Živelo srpsko-mađarsko prijateljstvo! Hvala i vama što ste u ovolikom broju došli. Živela Srbija!

13.30 - Obraćanje Viktora Orbana

rbija kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope. Ovaj kamelj temenac je simbol, simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije!

- Želimo da obnovimo železničku liniju staru 150 godina, a u stvari postavljamo jedan kamen temeljac, koji je simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije, Mađara i Srba koji grade jednu zajedničku budućnost. Imamo sporazum sa predsednikom Vučićem koji garantuje da će i Mađari i Srbi imaju podjednake pogodnosti ove saradnje - kazao je Orban.

- Želimo da postavimo kamelj temeljac, ovo je simbol, simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije, koji grade jednu zajednočku budućnost - rekao je Orban.

Kako kaže, obe zemlje će napredovati zahvaljujući ovoj saradnji. Dodaje da smo zajedno jači i moramo još više da učvrstimo naše odnose.

- Treće, želimo da potpišemo sporazum o strateškoj saradnji. Istorijske oluje su presekle ovu železničku liniju i time su građani oba grada mnogo izgubili, jer je postalo nemoguće saobaraćanje ovom železničkom linijom - rekao je Orban.

Informer

On je rekao da su strane sile ovde uvek donosile nemir i rat.

- Strane sile su nam donosile samo nemire i rat. Sve ono što je dolazilo spolja dovodilo je do konflikata i do unazađivanja oba naroda. Došlo je vreme da sudbinu uzmemo u svoje ruke - poručio je premijer Mađarske.

- Poštovani građani Horgoša, sada se nalazimo na šengenskoj granici, ali spoljna granica EU, ne bi trebala da bude ovde, granica EU trebala bi da bude niže na jugu, a građani Srbije trebali bi da bez pasoša prolaze u Mađarsku i u Evropu - rekao je Orban.

Kako kaže, svi dobro znamo da je Srbija kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope. Dodaje da je sada pitanje da li ona to želi, kao i da li će imati čemu da se pridruži.

- Želim da potvrdim jasno i glasno da se Mađarska zalaže za članstvo Srbije u EU - rekao je Orban.

13.27 - Vučić i Orban stigli na Horgoš

Na železničku stanicu Horgoš stigli su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban.

Početku radova prisustvuju i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, vođvođanski premijre Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i

Informer

12.30 - Građani čekaju predsednika Vučića 

Sat vremena pre dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana na ceremoniju obeležavanja početka radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica - Horgoš - državna granica sa Mađarskom, okupio se ogroman broj ljudi. 

Informer

Kako Informer saznaje, na Horgošu se okupilo više od 5.000 ljudi.

 

Pruga Subotica - Segedin

Za rekonstrukciju i modernizaciju pruge od Subotice do državne granice sa Mađarskom ugovor je potpisan 12. juna ove godine, a vrednost radova je 10,2 milijardi dinara.

Završetak radova očekuje se polovinom novembra 2022. godine.

Ugovor predviđa rekonstrukciju pruge dužine 26,63 kilometara za brzine do 120 kilometara na čas i njenu elektrifikaciju, zatim rekonstrukciju staničnih zgrada u stanicama Palić, Bački Vinogradi i Horgoš, stajališta Javno Skladište i Hajdukovo, ali i rekonstrukciju 13 putnih prilaza u nivou i dva pothodnika.

Informer

Postupkom javnog poziva za izbor strateškog partnera objavljnog u aprilu 2021. godine izabrana je ruska kompanija RŽD Internešnal, koja u ovaj posao ulazi u konzorcijumu sa domaćom kompanijom Karin komerc.

RŽD Internešnal u ovom projektu učestvuje samo sa 25 odsto, odnosno izvodi radove demontaže i izgradnje gornjeg stroja, dok vodeći partner u konzorcijumu, Karin Komerc, izvodi sve ostale radove.

Informer

Nakon rekonstrukcije, putnički vozovi će saobraćati između Subotice i Segedina brzinom od 120 kilometara na čas, tako da će putovanje do tog mađarskog grada trajati 40 minuta (voz se zaustavlja na stanicama i na granici).

Pružni prelazi biće zaštićeni rampama, a na Paliću i Horgošu lakši prolaz pešacima i biciklistima preko pruge biće omogućen podvožnjakom.

Rekonstrukcijom i puštanjem u promet ove trase biće unapređene transportne i putničke veze u regionu između dva grada Subotice i Segedina, biće ojačane veze Mađarske i Srbije, a biće povezane i glavne logističke celine u regionu, uključujući intermodalnu luku Baja na Dunavu, luku Segedin na Tisi i logističke centre u Vojvodini i Beogradu.

Informer

Pruga Subotica - Horgoš - granica sa Mađarskom je neelektrificirana, regionalna i prekogranična pruga, koja povezuje regionalne centre na teritoriji Srbije i Mađrske.

Pruga se iz Subotice i Horgoša preko državne granice, nastavlja na mađarskoj teritoriji u dužini od 12,6 kilometara do Segedina.

Izgrađena je 1885. godine, kao deo tada značajne železničke magistrale Baja - Subotica - Segedin.

Pruga Subotica - Horgoš će se u stanici Subotica priključivati na brzu prugu Beograd - Budimpešta i tokom izgradnje i na srpskoj i na mađarskoj teritoriji predstavljaće alternativni pravac za odvijanje saobraćaja vozova, posebno teretnih.

Tagovi:
Aleksandar Vučić Viktor Orban Horgoš početak radova železnička pruga