18.10.2021.

10:03

Foto:

Vesti

UPRKOS TERORU ALJBINA KURTIJA, SRBI I SRPSKA LISTA USPELI SU DA OSTVARE ISTORIJSKU POBEDU!

 

- Pobeda je ostvarena u najtežim mogućim okolnostima i uslovima, kada smo učestvovali u odbrani srpskog naroda, kada je 20. septembra Rosu ušao nedozvoljeno na sever KiM, a onda i kada su ponovo ušli na sever KiM 13. oktobra, sa dugim cevima, upucali Srećka Sofronijevića.

- Uprkos svim pritiscima i teroru Aljbina Kurtija i Prištine, srpski narod i Srpska lista upeli su da ostvare značajnu, istorijsku pobedu. U trenutku kada nam je bilo najteže, kada su pokušali da nas slome i pritisnu, srpski narod je još jednom pokazao da slogom i jedinstvom može da bude još snažniji, posebno kada iza sebe imaju predsednika Aleksandra Vučića. Ovom pobedom smo zadržali svih 10 srpskih opština i zalog za formiranje Zajednice srpskih opština. To pokazuje i kolika je bila mudra odluka našeg predesdnika da se izađe na izbore - izjavio je Petković.

- ako je bila snažna i ubedljiva pobeda SL neka svi znaju da će takav biti snažan odgovor i srpskog naroda i Srpske liste ako se ne formira ZSO. Ukoliko se u novembru to pitanje ne pokrene biće snažan i ubedljiv odgovor. Srbi će izaći iz svoih institucija na severu pokrajine.

On je istakao da je izlaznost u srpskim sredinama bila veća nego pre četiri godine što, kako je rekao, pokazuje da srpski narod veruje Srbiji i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću i dodao da je pobeda i ostvarena zahvaljujući punoj podršci predsednika Aleksandra Vučića srpskom narodu i Srpskoj listi.

- Srpski narod južno od Ibra veruje Aleksandru Vučića. Ovom ubedljivom bobedom smo jasno pokazali da smo mi ti koji poštuju Briselski sporazum i sve ostale. 

On je dodao i da bi rezultate izbora trebalo da analiziraju u međunarodnoj zajednici, posebno oni koji su podržavali premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija u, kako je rekao, akciji terora nad Srbima na severu i koji su govorili kako je to bila sjajna i divna akcija.

Informer

- Neka dobro razmisle oni koji su podržavali akciju Aljbina Kurtija, jer ne samo da je srpski narod izašao i podržao Srpsku listu, Već su i Albanci kaznili Kurtija zbog njegove sulude politike koju je vodio - rekao je on.

Rezultati izbora

Govoreći o rezultatima izbora on je kazao da je u svim sredinama, odnoso u 10 opština, bila znatno veća nego pre četiri godine ali i februarskih izbora.

Ta izlaznost, rekao je bila je cak 30 odsto veća, posebno u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću gde su pobedili kandidati Srpske liste.

Petković je izneo i detaljne rezulatate po opštinama.

Kurti doživeo debakl

- Pored ovog stanja u srpskim sredinama i pobede kandidata Srpske liste na KiM na ovim izborima Kurti je doživeo debakl. Nije dobio nijednu opštinu u prvom krugu iako je sve vreme poslednjih meseci širio priču da će pobediti u svim opštinama. Ni Prština, ni u Prizren, ni Južna Mitrovica, ni Gnjilanje. U Južnoj Mitrovici je potučen za 20 posto razlike. Jasno je da ta nasilna i agresivna politika Kurtija je doživela debakl, a s ozbirom da je reč o Južnoj Mitrovici, to je veoma simbolično - istakao je Petković.

Petković je  potom prikazao razliku između glasova koje je Aljbin Kurti pobrao na februarskim izborima i juče, iz čega je evidentno da je njegova popularnost i u albanskim sredinama pala za više od 30 odsto.

- Narod na KiM, ne samo kada govorimo o srpskim sredinama, nego i sami Albanci neće više nikakvu propagadnu koju nudi Aljbin Kurti. Neće nasilje, neće teror. Kurtijevi nisu imali sa čime da izađu pred građane koji hoće privredu, vakcine, ekonomiju. A Kurti ništa nije od toga ponudio svojim građanima i zato je upadao na Sever KiM pod izgovorom samo da bi probao da popravi rejting, jer smo svi već znali da je ozbiljno ugrožena njegova popularnost i da ga ni njegovi neće - izjavio je Petković i dodao da je "ovo pobeda Srpskog naroda i Srpske liste ali i mudre politike predsednika  Vučića".

Na pitanje šta može da se očekuje od Kurtija sada kada je potpuno poražen, Petković nije siguran i kaže da od njega može da se očekuje sve.

- On će sada verovatno da se pozabavi sopstvenim jadom i svojom partijom. Zato se i zatvorio u svoj izborni štab i ne daje izjave, jer nema šta da kaže. Njegova politika je jedan naduvani balon i ništa više. Ali balon koji može da pukne i naudi mnogima, jer je on čovek koji kada ne može da ostvari svoje ciljeve, kreće da ih ostvari nasilno - zaključio je Petković i dodao, odgovarajući na pitanja novinara, da su sve albanske opcije iste i ujedinjene kada treba da se napadne srpski narod, odnosno da srpska strana nema nijednu partiju koju preferira za saradnju i pregovore.