21.10.2021.

10:40

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Vesti

Vučić položio venac kod spomenika streljanim đacima i profesorima u Šumaricama! Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu!

 

U Srbiji se danas obeležava Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, na dan kada su pre 80 godina nemačke okupacione snage u Kragujevcu streljale oko 3.000 nedužnih civila, među kojima je ubijeno i 300 đaka i nastavnika Muške gimnazije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje molebanu u Šumaricama u Kragujevcu, kod spomenika streljanim đacima i profesorima u Drugom svetskom ratu. U 11.00 časova održan je Veliki školski čas i muzičko-scenski program

Informer

10.50 - Vučić položio venac kod spomenika streljanim đacima i profesorima

Aleksandar Vučić položio je venac na spomenik streljanim đacima i profesorima u Šumaricama.

Informer

Intonirana je srpska himna "Bože pravde".

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić stigao je na moleban u Šumaricama u Kragujevcu kod spomenika streljanim đacima i profesorima u Drugom svetskom ratu kako bi obeležili godišnjicu stradanja.

- Ne zaboravljamo - napisao je Vučić na Instagram profilu. 

Informer

Informer

Informer

Informer

Informer

Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu

U Srbiji se danas obeležava Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, na dan kada su pre 80 godina nemačke okupacione snage u Kragujevcu streljale oko 3.000 nedužnih civila, među kojima je ubijeno i 300 đaka i nastavnika Muške gimnazije

Tog 21. oktobra 1941. godine, nemački okupator je u znak odmazde streljao srpske civile.

Informer

Povod za streljanje bili su nemački gubici u borbi sa jedinicama pokreta otpora 16. oktobra, na putu Kragujevac - Gornji Milanovac.

Nacisti su tada imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika, a na osnovu naredbe nemačkog generala Franca Bemea od 10. oktobra, za jednog ubijenog Nemca streljaće se 100 Srba, dok će za ranjenog biti ubijeno 50.

Informer

Odmazda je prvo izvedena 19. oktobra u okolnim selima, 20. oktobra je počela u Kragujevcu, a 21. oktobra đaci viših razreda gimnazije su odvedeni i ubijeni.

Među njima su bila deca od petog do osmog razreda.

Prvo sećanje na žrtve zločina održano je 1944. godine, a spomen park Kragujevački oktobar osnovan je 1953. godine sa ciljem da očuva uspomenu na ubijene, da neguje kulturu sećanja i širi ideju mira i tolerancije kroz razne memorijalne i umetničke manifestacije.

Spomen-park "Kragujevački oktobar" osnovan je 1953. godine sa misijom da očuva uspomenu na streljane nedužne civile, da neguje kulturu sećanja i širi ideju mira i tolerancije kroz raznovrsne memorijalne i umetničke manifestacije i aktivnosti.

Veliki školski čas pored spomenika streljanim đacima i nastavnicima održava se od 1971. godine.