28.10.2021.

11:28

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Vesti

Naše prijateljstvo je iskreno, veliko i nije ni čudo što ga često nazivamo ČELIČNIM! Video

Predsednik Vučić poželeo je dobrodošlicu državnom savetniku i ministru spoljnih poslova Kine Vang Jiu.

- Mi odlično sarađujemo i verujemo, ako je to uopšte moguće, da saradnju podignemo na još viši nivo. Naše prijateljstvo je iskreno, veliko i nije ni čudo što ga često nazivamo čeličnim. Hvala vam na podršci i teriterijalnom integritetu, to činite baš kao što Srbija podržava integritet Kine - rekao je Vučić.

Informer

Vučić se zahvalio na ogromnim investicijama u Srbiju i dodao da Srbija podržava i mudre odluke Sin Đin Pinga, kao i to da je uvek uz njihove odluke.

- Da završim sa činjenicom koja najbolje oslikava naše odnose - u poslednjih 5 godina mi smo utrostručili našu trgovinsku razmenu. To je korist za građane Srbije ali i za građane Kine. Još jednom, veliko hvala Vama i prenesite najsrdačnije pozdrave predsedniku Siju. 

Informer

Predsednik Srbije se osvrnuo i na izgradnju pruge koja će Srbiju spojiti sa celom Zapadnom Evropom.

- Za koji dan krećemo i u fizičku izgradnju tog dela pruge koja će da spoji Srbiju sa Mađarskom, a za samo 3 meseca moći ćemo da se vozimo brzom deonicom Beograd-Budimpešta. Za nas je kad idemo 200 kilometara na satkao vaši koji idu 400 kilometara na sat. Nama 200 kao vama 400 - rekao je Vučić. 

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji preneo je danas u Palati Srbija gde je održan sastanak delegacije dve zemlje, srdačne pozdrave predsednika Kine Si Ðinpinga predsedniku Aleksandru Vučiću.

Šef kineske diplomatije Ji je preneo Vučiću da kineski predsednik veoma ceni veliko prijateljstvo koje ima sa Vučićem.

- Predsednik Si mnogo vrednuje duboko prijateljstvo koje je uspostavio sa vama lično i čvrsto međusobno poverenje. Razvoj naših odnosa su bazirani na ravnopravnosti i međusobnom poštovanju i zajedničkim interesima - naveo je Ji.

Informer

Takođe, istakao je da je to velika pokretačka snaga u odnosima Srbije i Kine, koje imaju svetlu budućnost.

Dobri odnosi su na korist naroda obe strane, dodao je Ji.

Kako je rekao, dve zemlje solidarno čuvaju fer, ravnorpavnost i zalažu se za pravdu na međunarodnoj sceni, kao i poštovanje pricipa u međunarodnim odnosima.

Vučić je potom pozvao ministra Tomislava Momirovića da uruči kineskoj delegaciji "Građevinsku dozvolu za deonicu pruge Novi Sad-mađarska granica.

Informer

Ranije danas Vang se sastao sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem sa kojim je potpisao Protokol o saradnji dva ministarstva.

Šef kineske diplomatije doputovao je u sredu u dvodnevnu posetu Srbiji, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je ministar Selaković.

Vang je prvog dana posete Srbije imao odvojene sastanke sa premijerkom Srbije Anom Brnabic i predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem sa kojima je razgovarao o bilateralnim odnosima i načinima njihovog produbljivanja i razvoja.