29.10.2021.

16:44

Foto: FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC/ bg

Vesti

SLOVAČKA ZAINTERESOVANA ZA ULAGANJA! Selaković završio uspešnom posetom!

Tokom njegove posete, kompanija Heneken, proizvođač aluminijumskih komponenti, predala je Pismo o namerama, zainteresovana da otvori pogon u Srbiji, u kojem bi za početak zaposlila oko 100 ljudi.

Sumirajući posetu, Selaković je rekao da je poseta bila veoma uspešna, razgovori sa slovačkim zvaničnicima protekli u otvorenoj, iskrenoj, prijateljskoj atmosferi, i da Slovačka podržava Srbiju po pitajima od vitalnog značaja - u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, pruža podršku dijalogu, kao i nedvosmislenu, jasnu i aktivnu podršku na planu evropskih integracija naše zemlje.

Dodao je da je jedan od značajnijih sastanaka, koji se nije ticao sfere politike, bio sastanak sa privrednicima - njih oko 20 iz tačno 11 kompanija koje su zainteresovane da svoj deo posla prenesu u Srbiju i u našoj zemlji otvore proizvodne pogone.

- I prvi rezultat je prvo Pismo o namerama, kompanije Heneken koja se bavi proizvodnjom aluminijumskih komponenti, a koje se sada u Srbiji uvoze. Kompanija je predala pismo, za početak imaju nameru da zaposle oko 100 radnika - rekao je Selaković.

Dodao je da pre ovog sastanka, predstavnici te kompanije nisu imali nijedan susret sa zvaničnicima srpskih ministarstava privrede, trgovine ili spoljnih poslova, nit isa PKS.

- Juče je napravljen dogovor, odmah je sektor za ekonomsku diplomatiju ostvario kontakt sa predstavnicima te kompanije i dalje ćemo u saradnji sa državnim organima da radimo na realizaciji te investicije - rekao je ministar.

Šef srpske diplomatije je istakao da je velika šansa u povratku naših radnika iz Slovačke u Srbiju, budući da se i u našoj zemlji ekonomska situacija popravila.

- U Slovačkoj se, kada je počela ubrzano ekonomski da se razvija, pre svega nakon pristupanja EU, brzo dogodilo da su se kompanije suočavale sa nedostatkom radne snage. U tom trenutku ekonomska situacija nije bila sjajna kod nas i naši ljudi su počeli da dolaze u talasima u Slovačkoj. Danas, kada se u Srbiji otvaraju farbike, gradi putna infrastruktura, jedan broj radnika iz Slovačke počinje da se vraća - rekao je Selaković.

Taj povratak, dodao je, još uvek je u nižem obimu, tome je doprinela i pandemija korona virusa, ali danas ti radnici imaju svoju šansu i u Srbiji, zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici od 2014.godine, koju je započeo Aleksandar Vučić.

- Nije to nešto što se prvi put dešava u Srbiji. To se već desilo u Slovačkoj, da su se 2000-ih vraćali građani koji su je ''90-ih napustili. Danas se to dešava Srbiji i uveren sam da ćemo i mi doći u takvu situaciju - rekao je Selaković.

Predsednik Saveta izvoznika Slovačke Lukaš Parizek istakao je da je nekoliko razloga zbog kojih bi slovački privrednici trebalo da se odluče za ulaganje u Srbiju.

- Srbija i Slovačka su dve bliske zemlje, ne samo iz istorijskih razloga, već zbog slovačke zajednice u Srbiji i Srba u Slovačkoj - rekao je on.

Istakao je da je, zahvaljujući reformama vlade, poboljšana investiciona klima u Srbiji, a posebno kao prednost naveo sporazume o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa različitim delovima sveta, zbog čega je interesantna ulagačima.

Dodao je da u Slovačkoj postoji i interesovanje za ulaganje u izgradnju aerodrome u Kragujevcu.