03.11.2021.

11:41

Foto: Rade Prelić/Tanjug

Vesti

Brnabić: Crna Gora je jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije! Krivokapić: Nadam se da će moja poseta biti početak novog puta dve zemlje! Video

 

Obraćanje Ane Brnabić

- Želim još jednom da Vam poželim dobrodošlicu. Crna Gora je jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije. Svaki put kada smo razgovarali smo imali otvoren, konstruktivan razgovor o svim temama. Tako da mi je drago da smo i danas, tokom prve zvanične posete, mogli tako da razgovaramo, na teme politike, infrastrukture, regiona, regionalne stabilnosti i povezivanja - rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da se sa Krivokapićem dogovorila da se poveća ukupna robna razmena između dve zemlje i da one iznose milijardu evra.

Informer

- Ukupne investicije Srbije u Crnoj Gori iznose oko 400 miliona evra, tako da to nije beznačajno - kaže premijerka.

- Srbija snažno podržava evropske integracije Crne Gore, da je pozitivan signal EU bilo kome od nas na Balkanu pozitivan signal. Treba da se držimo zajedno, da razgovaramo, da podržimo svakog partnera na Zapadnom Balkanu. Prenela sam premijeru Krivokapiću da je pored evropskh integracija naš strateški priorit stabilnost regiona.

Ona je naglasila da je za povezivanje građana dve države bitno infrastrukturno povezivanje i naglasila da su za to bitna dva projekta, jedan je auto put Miloš Veliki i modernizacija pruge Beograd - Bar.

– Jedna značajna inicijativa su zajednički granični prelazi i proširenje prelaza kako se ne bi dugo čekalou turističkoj sezoni. Vlada Republike Srbije ima jednu grupu koja se bavi samo graničnim prelazima i ja sam zamolila da se zajednički prelaz sa CG uključi u njihovu agendu.

Premijerka je naglasila da je govoreno o zajedničkoj sednici dve vlade i da se nada da će se uskoro naći termin za njeno održavanje.

Takođe, pozvala je premijera da ponovo razmisli o inicijativi “Otvoreni Balkan”.

– Hvala Vam još jednom što ste posetili Srbiju, ovde imate dobrog prijatelja i pouzdanog premijera.

Obraćanje Zdravka Krivokapića

- Meni je izuzetno zadovoljstvo da se nalazim u prestonici Srbije i imao sam to zadovoljstvo da budem dočekan na najvećem mogućem nivou, sa izuzetnim gostoprimstvom kog ću se sećati do kraja života - rekao je Krivokapić.

– Najmanju pažnju smo posvetili politici, a najveću ekonomiji i postojanju dobrih veza koje postoje uvek između građana Srbije i Crne Gore. Još jedna tema koja je za Srbiju važna je euprava – naglasio je Krivokapić.

– Crna Gora je jedina država Zapadnog Balkana koja je ostala slepo crevo u povezivanju sa najznačajnijim koridorima. Mi ćemo sve učiniti da u decembru 2022. dođemo do kontrolne tačke koju gradi Srbija. – rekao je Krivokapić govoreći o auto putu Bar Boljare.

Informer

On je naglasio da Crna Gora ima kao prioritet brzu izgradnju auto puta.

– Da bi skratili vreme i smanjili troškove treba zajednički da radimo da ovi prostori budu deo Evrope. Jer resursi koje imamo su ništa manji nego drugi. Srbija je napravila izuzetan iskorak u pogledu infrastrukture - rekao je Krivokapić.

Istakao je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru s njim istakao takođe važnost nastavaka saradnje i prevazilaženja nesuglasica.

- Dolazile su poruke otrovnih strela iz medija, to nikom ne treba. Treba da zaboravimo i krenemo dalje. Nadam se da će ova moja prva poseta biti dobar znak novog puta i prosperiteta, na zadovoljstvo građana obe zemlje - rekao je Krivokapić.

Pitanja novinara

Temeljni ugovor

Mi nismo razgovarali o tome, to je Ugovor sa SPC i ja kao predsednica Vlade Republike Srbije nemam nikakve ingerencije da razgovaram o tome.

Sastanak sa ambasadorima

– Ja sam imao slobodan period koji nisam želeo da iskoristim osim u radnom delu i pre dolaska ovde u protokolarnom smislu smo pozvali sve ambasadore koji su nerezidentni – rekao je Krivokapić.

– Ja nisam razmišljao da li ću nekog da uvredim, već da na najbolji mogući način iskoristim vreme i sastanem se sa onima koji su na neki način vezani za Crnu Goru.

– Mislim da je ovo dugo čekana i očekivana poseta. O tom pozivu se mnogo pričalo. I sada kada imamo dobru posetu i važne i pozitivne razgovore jedan deo javnosti se bavi izmišljanjem – rekla je Brnabićeva.

– Narativ koji se šalje na taj način je suprotan narativu na našim sastancima – rekla je premijerka.

– Nije to dobar narativ, hajde da se pomerimo od toga. Mislim da je važno da su ovo bili dobri i pozitivni razgovori, da je admosfera bila dobra i konstruktivna i da smo na ovaj način uspeli da kao rezultat uspeli da nametnemo drugačiji dijalog između Vlade Crne Gore i Vlade Srbije. Mislim da je to suština i da sve ono čime se bavimo da nije suština i da nas skreće sa te suštine i da otvara neka besmislena pitanja koja će neko zlonameran da iskoristi.