05.11.2021.

13:15

Foto: Tanjug

Vesti

HVALA HRVATSKIM "PRIJATELJIMA" NA FANTASTIČNOJ KAMPANJI, pojačajte to posebno u februaru, martu... TOLIKO MI LEPIH SLIKA OBJAVITE

- Toliko mi lepih slika objavite, da je to neverovatno... U Srbiji svi moji protivnici i oni koji me podržavaju nikad toliko lepih stvari da objave kao vi u Hrvatskoj. Pojačajte to posebno u februaru, martu, aprilu, što više te dobre kampanje u Hrvatskoj - rekao je Vučić.

U istom tonu, dodao je da zna da su u Hrvatskoj najsrećniji kada Srbija napreduje, što je po ukupnom BDP-u pristigla Hrvartsku, stalo vam je sigurno i mnogo se raduju da ih dostižemo u nečemu.

Ali, je zato i primetio da je beogradska publika navijala za hrvatske boksere na prvenstvu u našoj zemlji, dodajući da su hrvatski bokseri sjajni i talentovani.

Nestali su više od pitanja bilateralnih odnosa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pitanje nestalih ključno humanitarno, civilizacijsko pitanje, a ne samo pitanje bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske, te da je naša zemlja spremna da uradi sve na rasvetljavanju tog pitanja, ali očekuje isto i sa hrvatske strane.

- Pitanje nestalih osoba ključno je humanitarno pitanje, i čak ne bi smelo da bude pitanje bilateralnih odnosa između dve zemlje ili dva naroda, to je pitanje civilizacijskog odnosa prema ljudima. Nažalost, koliko god da smo se trudili do sada, rezultati su bili mršavi, i jednih i drugih - rekao je Vučić.

On je to odgovorio na pitanje novinarke hrvatske Nove TV da li i sa kim u Hrvatskoj komunicira kako bi se to pitanje rešilo ili rešavanje ubrzalo dugo nakon rata, a posebno imajući u vidu da se bliži godišnjica Vukovara.

U tom kontekstu novinarka je spomenula i slučaj Ive Radić, rođene u Vukovaru, koja živi u Beogradu i traži oca i zna ko bi te informacije mogao da ima, a reč je, kako je rekla, o Ivanu Radanu, koji živi u Srbiji, te upitala predsednika Srbije može li uticati da se ta priča ubrza.

Kada je reč o Vukovaru, Vučić je istakao da je, bez želje da se žrtve broje, važno reći da je makar jednako toliko nestalih Srba, iako se o tome u Hrvatskoj ne govori nikada.

- A, onda se zaprepaste tom činjenicom kada je ja iznesem, pa misle da sam poludeo ili bezobrazan, a ja samo činjenice iznosim - dodao je Vučić.

On je istakao da je važno da obe strane urade sve što mogu da se to pitanje rešava.

- Radili smo na tom slučaju, čak sam se i lično angažovao i borio da se to pitanje reši. Šta se to dogodilo, zašto je neko odustao od svojih iskaza, to je drugo pitanje... - rekao je Vučić.

Dodao je da je dobrodošla svaka informacija iz Hrvatske, ali da nije priča "otkrijte nam, znamo da znate..., jer to kaže stalno sluša, a nikada od srpskih organa nije dobio ništa.

- Ako postoji bilo šta konrektno da nas navede da grobno mesto makar jedne osobe pronađemom to je veliki pomak napred. Spremni smo da pomognemo po tom pitanju - rekao je Vučić.

Izrazio je uverenje da se uz usredsređen, ozbiljniji rad pomaci mogu napraviti.

- A, šta god mislite da postoji konkretno, gde bismo mogli nešto da uradimo, spreman sam da to napravim i uveren da će nadležni organi razgovarati sa porodicom Radić da se vidi šta misle da možemo da uradimo, a mi smo spremni da pomognemo - rekao je Vučić.