10.11.2021.

11:39

Foto: printscreen

Vesti

"MAJKA SRBIJA" je najviše priznanje i biće dodeljeno za promovisanje naše zemlje! PRVI GA DOBIJA ĐORĐE MIHAJLOVIĆ, ČUVAR ZEJTINLIKA U SOLUNU!

- Najviše među njima je priznanje Majka Srbija i ono se dodeljuje onome ko je najviše doprineo afirmaciji naseg imidža i naših vrednosti. Priznanja se dodeljuju i za očuvanje i afirmaciju srpskog jezika i ćiriličnog pisma, za oblast kniževnosti, političkog delovanja, savremenih telekomunkacionih tehnologija, nauke, pronalazaštva i drugih važnih oblasti - rekao je Selaković.

Zajednički imenilac ovih aktivnosti je to da ih čine naši ljudi u dijaspori i da se njima doprinosi očuvanju i poboljšanju imidža Srbije i našeg naroda.

Priznanja će, osim ministra Selakovića, uručiti i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

- Ne bih otkrivao sva imena, ali hoću da kažem, sa velikim ponosom, da priznanje Majka Srbija sutra uručujemo našem Ðorđu Mihajloviću, čuvaru srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu. Priznanje ćemo mu uručiti sutra, 11. novembra u 11 časova, dakle u isto vreme kada je pre 103 godine potpisano primirje u Prvom svetskom ratu - rekao je Selaković.

Dodao je da mu je veoma drago što se priznanje dodeljuje baš Ðorđu, jer on čuva jednu od naših najvećih svetinja i ova dodela je način da mu oda priznanje za to.

Istakao je da se sve ovo radi povodom dana koji je za nas od velike važnosti, a reč je o Danu primirja u Prvom svetskom ratu.

- Obeležavamo ga kao Dan primirja a ja bih pre rekao da je to dan pobede - naglasio je Selaković.

Istakao je da moramo da pamtimo i obeležavamo važne datume iz naše prošlosti, te da je neophodna duhovna obnova našeg naroda.

Ukazao je i da Srbija sa sadašnjim pobedničkim duhom mnogima ne odgovara, kako u regionu, tako i na međunarodnoj sceni.

- To se dešava, jer nam se interesi ne poklapaju i onda udaraju na rukovodstvo Srbije, odnosno njenog predsednika Aleksandra Vučića, koji je na udaru jer je sposoban - rekao je Selaković.

Naglasio je da je Srbija sada ne samo ekonomski jača nego i mudrija u vođenju spoljne politike i ponaša se kao neko ko ne samo da ne destabilizuje region, nego radi na njegovoj stabilizaciji i naveo primer projekta Otvoreni Balkan.