Autor: Informer.rs

11.11.2021.

15:35

Foto:

Vesti

SPECIJALNI RAT PROTIV VUČIĆA! Inspektori proveravali vinoteku u kojoj radi predsednikov sin Danilo!

Nova epizoda ovog specijalnog rata odigrala se u sredu, 10. novembra u beogradskoj vinoteci "Wine and pleasure", u kojoj je zaposlen sin predsednika Srbije Danilo Vučić.

Naime, službenici Povereništva za informacije od javnog značaja, na čijem je čelu Milan Marinović, došli su u, kako kažu, redovnu inspekciju ove vinoteke, kako bi proverili kako se štite podaci kupaca.

Nakon saznanja o "redovnoj" inspekciji, naša novinarka našla se na licu mesta gde je pokušala da proveri razlog posete "inspektora" ovoj radnji. Na njena pitanja po kom članu zakona su došli, po čijoj prijavi, nije dobila konkretan odgovor.

Informer

Inspektori Povereništva odbili da se predstave

Pitala ih je i da li je razlog inspekcije taj što je u vinoteci zaposlen predsednikov sin Danilo Vučić, niko od troje inspektora nije želeo da da odgovor. Ostali su bez komentara i na pitanje da li su vršili proveru firmi gde su zaposlena deca drugih političara, poput Dragana Đilasa.

Konačno, odbili su i da se legitimišu i da kažu svoja imena iako se naša novinarka uredno predstavila i rekla da je na službenoj dužnosti.

Gostujući u jutarnjem programu TV Happy, glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević komentarisao je ovaj skandal.

- Oni su to vrlo pažljivo isplanirali. Juče redakcije dnevnih novina nisu radile, već samo portali i televizije. Saznali smo da su prethodno zvali vlasnika ili direktora te vinoteke da mu najave da će proveriti podatke o zaposlenju sina predsednika Republike, a onda su, kada su videli novinare, promenili ploču i rekli da će proveriti sajt vinoteke i kako se čuvaju podaci korisnika i kupaca vina u toj vinoteke - rekao je Vučićević.

Odbili da se predstave

Glavni i odgovorni urednik Informera ne veruje da je ova kontrola bila slučajna.

Informer

Tvrde da je reč o redovnoj kontroli

- Pazite, oni su izabrali od 50 miliona sajtova u Srbiji baš taj sajt da kontrolišu. Naravno da to nije slučajno. Mi smo juče ceo dan zvali i poverenika Milana Marinovića i povereništvo, niko nam ništa nije odgovorio. Na snimcima koje smo zabeležili vidi se da niko od službenika ne želi da se predstavi našoj novinarki - rekao je Vučićević.

Zanimljivo je da nijedna služba Povereništva godinama unazad nije vršila proveru dnevnih novina Informer, iako se po prirodi posla ovaj medij bavi i informacijama od javnog značaja.

Poverenik Marinović se uključio u program

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović uključio se uživo u program televizije Happy tokom Vučićevićevog gostovanja. Tom prilikom nije umeo da objasni razlog posete njegovih službenika i tvrdio da je u pitanju redovna kontrola Povereništva.

Informer

Poverenik Milan Marinović

- Nije reč o posebnom, vanrednom inspekcijskom nadzoru. Proveravamo kako vinoteke štite podatke o ličnosti. Ove aktivnosti najavljene su nekoliko dana ranije - rekao je Marinović.

Na konstataciju Dragana J. Vučićevića da je gotovo nemoguće da niko nikad nije čuo za njegove inspektore i zašto su odbili da se predstave novinarima, Marinović se pravdao da su dužni da se predstave samo vlasnicima objekta koji je predmet provere.

Marinović nije umeo da odgovori na pitanje koju su još vinoteku proverili na ovaj način. Pravdao se da je danas neradni dan i da nema te informacije. Nije odgovorio ni na Vučićevićevo pitanje da li su proveravali na ovaj način firmu "Multikom" u vlasništvu Dragana Đilasa.

Povereništvo nema inspekcije

Kako saznajemo, u organizaciji rada Poverenika, ne postoji organizaciona jedinica koja bi se bavila inspekcijskim nadzorom, što se može videti na sajtu Poverenika.

Takođe, prilikom kontrolnog nadzora Poverenik u pisanoj formi mora da obavesti subjekta kod kojeg namerava da izvrši kontrolni nadzor, kada će i ko će doći kod subjekta nadzora (navodeći puno ime i prezime tih lica kao i njihova zvanja - viši savetnik, samostalni savetnik, savetnik, ali ne i inspektor jer ih i nema) kao i šta su i koji podaci koji zamimaju  Poverenika, kako bi se nadzirani subjekat pripremio.

Nisu proveravali privatnike

Na sajtu Poverenika postoji Кatalog organa, koji je ažuriran 4.11.2021. godine, a koji sadrži sve podatke o državnim organima i organizacijama (izuzev organa i organizacija sa teritorije AP Кosovo i Metohija) koji, u smislu člana 3. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti predstavljaju organe javne vlasti na koje se ovaj zakon primenjuje (to su organi koji se u celini ili delimično finansiraju državnim sredstvima).

U ovom Кatalogu organa, na koje se ovaj Zakon primenjuje ne postoji ni jedna firma, prodavnica, apoteka, stomatološka ili bilo koja druga privatna firma koja podleže nadzoru Poverenika, a nabrojano je 11.084 subjekata. Predmet kontrolnog nadzora Poverenika do sada nisu bili subjekti koji su u privatnom vlasništvu (mediji, privatne prodavnice, ordinacije, privatne apoteke ... ), pa ni vinoteke.

Opis posla Poverenika za informacije od javnog značaja

Obaveze Poverenika o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl. glasnik RS" br.120/04, 54/07, 104/2009 i 36/2010) da:

- prati poštovanje obaveza organa vlasti utvrđenih ovim zakonom i izveštava javnost i Narodnu skupštinu o tome;

- daje inicijativu za donošenje ili izmene propisa radi sprovođenja i unapređenja prava na pristup informacijama od javnog značaja;

- predlaže organima vlasti preduzimanje mera u cilju unapređivanja njihovog rada uređenog ovim zakonom;

- preduzima mere potrebne za obuku zaposlenih u državnim organima i upoznavanje zaposlenih sa njihovim obavezama u vezi sa pravima na pristup informacijama od javnog značaja, radi delotvorne primene ovog zakona;

- rešava po žalbi protiv rešenja organa vlasti kojima su povređena prava uređena ovim zakonom;
obaveštava javnost o sadržini ovog zakona, kao i o pravima uređenim ovim zakonom;

- da pokrene postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti zakona i drugih opštih akata;

- izdaje i ažurira priručnik sa praktičnim uputstvima za delotvorno ostvarivanje prava uređenih ovim zakonom, na srpskom jeziku i na jezicima koji su, u skladu sa zakonom, određeni kao jezici u službenoj upotrebi

- putem štampe, elektronskih medija, interneta, javnih tribina i na druge načine, upoznaje javnost sa sadržinom priručnika za primenu zakona;

- izdaje uputstvo po kojem se objavljuje informator o radu državnog organa i
obavlja i druge poslove određene ovim zakonom