14.11.2021.

13:56

Foto: Fotoilustracija/Tanjug/Insajder/Beta/Reuters

Vesti

Vučić ostaje 100%, Ani i treći mandat, a gradonačelnik Beograda... KLADIONICE OBJAVILE PRVE KVOTE ZA PREDSTOJEĆE IZBORE!



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće sasvim sigurno predsednik i posle izbora koji su zakazani za april 2022. godine, premijerka Ana Brnabić najverovatnije će dobiti i treći mandat, dok će se za mesto gradonačelnika Beograda tesno boriti Aleksandar Šapić i Goran Vesić!

Ovo prognoziraju kladionice koje su objavile prve kvote za predstojeće predsedničke, parlamentarne i beogradske izbore. Najmanju kvotu, a ujedno i najveću šansu da ostane na funkciji ima Aleksandar Vučić sa kvotom od 1,01 (na uloženih 100, isplaćuje se 101 dinar)! Premijerka Ana Brnabić favorit je za isto mesto i posle parlamentarnih izbora sa kvotom od 1,80, dok su bukmejkeri Goranu Vesiću i Aleksandru Šapiću dali identične šanse za funkciju gradonačelnika Beograda - kvota 1,85.

Opozicija nema šanse

Kad je reč o predsedničkim izborima, najveće šanse za mesto predsednika posle Vučića ima Aleksandar Šapić (kvota 7), sledi Ivica Dačić (10), Zorana Mihajlović (11), Aleksandar Antić (15), "zavetnica" Milica Đurđević Stamenkovski (15)...

Informer

Aleksandar Vučić

Prognozirajući šanse za budućeg premijera, kladioničari posle Brnabićeve dobre šanse daju i Siniši Malom (kvota 1,90), Milošu Vučeviću (2) i Branislavu Nedimoviću (2,20), dok ostali imaju znatno manje šanse.

Sudeći po kvotama, najžešća borba vodiće se za gradonačelnika Beograda. Kvotu od 1,85 kladionice daju Goranu Vesiću i Aleksandru Šapiću, a za njima sledi funkcioner SNS Vladimir Đukanović (2), pa aktuelna ministarka ekologije Irena Vujović sa kvotom 2,80, kao i dr Goran Stevanović (6).

Interesantno je da su kladioničari potpuno otpisali opoziciju - Dragan Đilas dobio je kvotu 12 da će postati prvi čovek prestonice, Vuk Jeremić 33, a Boško Obradović čak 55.

Bazirano na istraživanjima

Kvote su sigurno bazirane na istraživanjima. Vlasnici kladionica ovo shvataju kao biznis prvog reda, tako da kvote nikada nisu politički obojene

Dejan Vuk Stanković, analitičar

Komentarišući ove podatke, politikolog Jelena Vukoičić kaže da kvote realno oslikavaju trenutnu situaciju i odnos snaga na političkoj sceni.

- Predsednik Vučić, objektivno, zaista nema konkurenciju, niti bilo kog ozbiljnog rivala u redovima opozicije. Što se tiče premijerke Brnabić, ona godinama vrlo uspešno obavlja funkciju u izuzetno teškim i složenim uslovima, što su odlične preporuke za vođenje i naredne Vlade Srbije. Kada se radi o Beogradu, i Goran Vesić i Aleksandar Šapić su ljudi koji su dosta toga uradili. Sasvim sigurno imaju značajan broj glasača, tako da je nezahvalno prognozirati čiji bi uticaj mogao da prevagne - ističe Vukoičićeva.

Ozbiljan parametar

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da objavljene kvote mogu biti ozbiljan parametar jer je to unosan biznis.

- Kvote su sigurno bazirane na ozbiljnim istraživanjima. Vlasnici kladionica to shvataju kao biznis prvog reda, pa verujem da kvote ne shvataju proizvoljno, niti ideološki. Kvote nisu neozbiljan parametar, premda bih ja kao analitičar, na primer, dao prednost Vesiću nad Šapićem. Ali to je samo moja procena bazirana na iskustvu, a ne na nekim saznanjima - naglašava Stanković.

Moj ugao

ALEKSANDAR MARKOVIĆ, POSLANIK SNS

Kladioničarske procene su realne i odražavaju raspoloženje birača. Jasno se vidi da je Vučić neprikosnoveni lider u Srbiji.