14.11.2021.

14:20

Foto: AP/Darko Vojinović

Vesti

HRVATI, ZAŠTO ĆUTITE?! Srbija od Zagreba zvanično zatražila dokaze za sramne optužbe protiv Vučića, A ONI SE SAKRILI U MIŠIJU RUPU! Foto

 

Kosta Danilović je 1991. bio zatočen u logoru KPD Glina, a na suđenju je izjavio kako je tamo u to vreme video i Vučića.

"Sjećam kada je sadašnji predsjednik Srbije Vučić, kao da ga sada gledam, došao kod nas i govorio koga će ubiti a koga će zaklati. Meni je Vučić rekao da sam ja kao Srbin izdao srpski narod i da će me zadnjeg zaklati, tako je rekao", rekao je Danilović u iskazu.

Zbog ovih navoda beogradsko tužilaštvo formiralo je predmet u pravcu utvrđivanja uslova i pretpostavki za krivično gonjenje zbog krivičnog dela "Izazivanje panike i nereda" ili krivičnog dela "Davanje lažnog iskaza", s obizorm na to da je tekst o njegovom svedočenju objavio portal "Telegram.hr", 28. oktobra, a koji su preneli i srpski mediji, što je izazvalo uznemirenje javnosti u Srbiji.

Više javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je od Ministarstva pravde Republike Hrvatske lične podatke o Kosti Daniloviću, a naročito to da li je on državljanin Republike Srbije.

Ipak, Hrvati se nisu gotovo dve nedelje udostojili da Srbiji odgovore i sakrili su se u mišiju rupu, iako je naše pravosuđe zatražilo informacije u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći. 

Danilović je svedočio u postupku protiv predsednika Ratnog predsedništva Gline Dušana Jovića, koji je 2010. godine optužen za ratne zločine izvršene od septembra 1991. godine do aprila 1992. godine na području Gline.

U prilogu zamolnice tužilaštvo je ukazalo na sve oblike izvršenja krivičnih dela "Izazivanje panike i nereda" i Davanje lažnog iskaza", za koje je, u zavisnosti od oblika, zaprećena kazna do osam, odnosno do pet godina zatvora.