16.11.2021.

23:39

Foto:

Vesti

BORKO STEFANOVIĆ, ZAMENIK PREDSEDNIKA SSP, MORAO DA PRIZNA: Putin i Si neće ni da čuju za Đilasa!

Ruski i kineski lideri Vladimir Vladimirovič Putin i Si Đinping neće ni da čuju za Dragana Đilasa, samozvanog šefa srpske opozicije i nema nikakve šanse da se ikada sretnu sa njim.

Ovo kaže Đilasov zamenik Borko Stefanović, koji navodi da bi delegacija opozicije otišla i u Moskvu i Peking, baš kao što je nedavno bila u Vašingtonu, ali je činjenica da su u Rusiji i Kini oni nepoželjni.

Beže od zloupotrebe

Putin i Si svakako neće sarađivati sa onima koji samo žele da se okoriste o njihovu podršku kako bi došli na vlast
Srđan Graovac, analitičar

Neće da se mešaju

Stefanović je naglasio da dve velike svetske sile "potpuno ignorišu opoziciju u Srbiji".

- Mi bismo svakako otišli u Moskvu i Peking kada bi vlade Ruske Federacije i Narodne Republike Kine želele da čuju šta misli srpska opozicija i kako ona vidi budućnost države i Balkana. Međutim, oni su prema nama izrazili odnos potpunog ignorisanja. U kineskom slučaju mislim da je to sistemski problem jer oni ne mogu da prihvate koncept postojanja opozicije. Na drugoj strani, Ruska Federacija prihvata da postoji opozicija i kada smo mi bili na vlasti, da vas podsetim, imali su živu komunikaciju sa tadašnjom opozicijom, sa sadašnjim SNS, ali eto sa nama danas neće da kontaktiraju - požalio se Stefanović gostujući na RTV.

Moj ugao

VLADIMIR PEJIĆ "FAKTOR PLUS"

Predizborna kampanja za prolećne izbore uveliko je počela. Ne očekujem bojkot, posebno posle odlaska Dragana Đilasa i Borka Stefanovića u SAD, gde im je jasno rečeno da bi bilo dobro da opozicija učestvuje na izborima.

I dok se lider SSP Dragan Đilas nije juče oglašavao ovim povodom, analitičar i saradnik Centra za društvenu stabilnost Srđan Graovac kaže da je Borko Stefanović ovim rečima samo potvrdio da se hejterska opozicija isključivo nada pomoći iz inostranstva kako bi došla na vlast.

- Sada je više nego jasno da su Borko i njegovi saradnici i šefovi jako nezadovoljni time što nisu dobili podršku Zapada, pa smatraju da im treba podrška iz Moskve i Pekinga. Međutim, Borko ne shvata da Moskva i Peking imaju principijelan stav prema svim državama, pa tako i prema Srbiji, i da oni uvek razgovaraju sa izabranim predstavnicima vlasti i održavaju odnose sa njima. Dakle, oni nemaju nameru da se mešaju u unutrašnja dešavanja u Srbiji, a još manje da okupljaju opoziciju i razgovaraju sa njom - naglašava Graovac, dodajući da su predsednici Putin i Si izgradili izuzetno bliske odnose sa predsednikom Vučićem.

- O tome svedoče njihovi brojni sastanci i razgovori. Sve ovo ukazuje na to da Kina i Rusija imaju partnere u Srbiji i da žele da sarađuju sa izabranim vlastima. Oni svakako neće sarađivati sa onima koji žele samo da se okoriste o njihovu podršku kako bi došli na vlast... - kaže Graovac.

Da se ja pitam

NEBOJŠA ZELENOVIĆ LIDER ZZS

Organizovaćemo predizbore za poslaničke kandidate za izbore najavljene za april 2022. godine. O tome će moći da se izjasne građani koji žele. Imaćemo onlajn platformu za glasanje.

Ranije su bežali

Diplomata Milisav Paić naglašava da su Ruska Federacija i Kina "ozbiljne zemlje sa dugim pamćenjem".

- Posle petooktobarskih promena najveći broj predstavnika tadašnje vlasti bio je euforično okrenut Vašingtonu i Briselu, a na odnose sa Rusijom i Kinom gledali su sa određenim rezervama i uzdržanošću. Verovatno su strahovali od mogućih kritika da nisu iskreno privrženi evroatlantskoj orijentaciji i pridruživanju EU. Recimo, tadašnji kineski ambasador mi se žalio da više od pola godine čeka prijem kod ministra iz privredno-finansijskog resora!?! Ipak, nema sumnje da su ove zemlje i pored svega toga spremne da saslušaju i razgovaraju sa predstavnicima opozicije, ali isključivo sa pozicije poštovanja legitimno izabranih predstavnika države - zaključuje Paić.

Niko neće na Đilasovu listu za Beograd

Lider SSP Dragan Đilas, po svemu sudeći, ima velikih problema da nagovori javne ličnosti, inače velike kritičare aktuelne vlasti, da budu na listi njegove stranke za predstojeće izbore u Beogradu.

Kako prenosi dnevni list "Danas", angažman u Đilasovoj kampanji do sada su odbili novinar Nedim Sejdinović, rediteljka Milica Kralj, profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić, istoričar Milan St. Protić, arhitekta Dragoljub Bakić...