22.11.2021.

13:04

Foto: printscreen

Vesti

Selaković: Odnosi sa Svetom stolicom stabilni i konstruktivni!

Selaković je posle sastanka sa nadbiskupom Polom Galagerom, državnim sekretarom Svete stolice za odnose sa državama, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, izrazio zadovoljstvo intenziviranjem stabilnih i konstruktivnih bilateralnih odnosa između Srbije i Svete stolice ukazujući da je Galager došao u uzvratnu posetu svega mesec dana nakon što je šef srpske diplomatije bio u zvaničnoj posete Vatikanu.

"Ovu posetu smatramo dobrom osnovom za nastavak dalje saradnje, u skladu sa obostranim interesima dve države. Veoma smo zainteresovani za održavanje naredne runde bilateralnih političkih konsultacija i zaključili smo da bi bilo dobro da u prvoj polovini naredne godine nastavimo sa tom praksom koja je započeta u maju 2019.", rekao je Selaković.

On je dodao da Srbiju i Svetu stolicu odlikuje podudarnost stavova u značajnom broju pitanja od međunarodnog značaja, kao što su zaštita hrišćanskog nasleđa i unapređenje ljudskih prava hrišćana, pitanje izbeglica i migranata, ali i sprovođenje Agende 2030 UN o održivom razvoju.

Selaković je zahvalio Galageru na podršci koju Sveta stolica pruža Srbiji u procesu evropskih integracija i ponovio da Srbija EU smatra strateškim opredeljenjem i da se pripadnost evropskoj porodici država i naroda ne dovodi u pitanje.

"Trudimo se da kroz aktivno političko delovanje potvrđujemo tu svoju opredeljenost", rekao je ministar.

Šef srpske diplomatije je zahvalio i na principijelnoj podršci koju Sveta stolica pruža Srbiji po pitanju KiM i na ozbiljnom pristupu u razumevanju složenih regionalnih prilika sa kojima se, kako kaže, suočava zapadni Balkan, ali i širi region.

Ministar je preneo da je na sastanku razgovarano i o dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU i o problemima sa kojima se suočavamo u tom procesu, kao i o ugroženosti srpske verske, kulturne i istorijske baštine na KiM.

Selaković je kazao da je Galagera upoznao s podacima o tome da je od 1999. godine do danas na KiM uništeno, devastirano i oskrnvaljeno više od 150 hrišćanskih pravoslavnih crkava i manastara i da je tokom martovskog pogroma 2004. godine za svega tri dana uništeno 34 crkava i manastira.

Naveo je i da je na KiM oskrnavljeno i uništeno 256 srpskih grobalja od kojih je 50 potpuno uništeno što, kako je rekao, zabrinjava, ali i pokazuje odstusvo civilizacijskog odnosa.

"Nastavićemo da razvijamo dijalog i da doprinosimo onome do čega nam je najviše stalo u našoj zemlji i regionu, a to je jačanje mira i stabilnost kao glavnog preduslova svakog daljeg razvoja", poručio je Selakovic i zahvalio Galageru na prijateljstvu i posvećenosti koje pokazuje dolaskom u Beograd.

Istakao je da su uspešni međudržavni odnosi potvrđivani i da se potvrđuju susretima koje nadbiskup Galager, kao sekretar Svete stolice za odnose sa državama, ima u Srbiji, podsetivši da se vatiknanski zvaničnik danas sreo i sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem.

"Međureligijski odnosi dobiće potvrdu kroz razgovore koje će nadbiskup imati sa predstavnicima SPC u drugom delu posete", naveo je Selaković.