25.11.2021.

23:15

Foto: Infomer DN

Vesti

Šiptari ukidaju struju Srbima na severu KiM!


Takozvani kosovski operator za distribuciju i tržište električne energije (KOSTT) saopštio je da je navodno prestao da pokriva troškove za struju u četiri opštine na severu pokrajine - Severnu Mitrovicu, Zvečan, Zubin potok i Leposavić - što će dovesti do isključenja!?!

- Tokom ovog meseca obustavljena je dodela sredstava, jer je okončan sporazum između KOSTT i kosovske vlade. Od 2017. potrošači u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić dužni su za struju više od 27 miliona evra. Vlada je na ime tog duga platila deset, a KOSTT više od 17 miliona evra - izjavio je Jeton Mehmeti, predsednik Odbora KOSTT.

Opasno

Cilj je da se Srbi ostave bez struje i u dugovima i da im se tako poruči da nisu rado viđeni u lažnoj državi

Zorana Mihajlović, ministarka energetike

Na ovo je odmah reagovala ministarka energetike Zorana Mihajlović, koja ističe da je ovo pritisak na Srbe.

- Ovo je još jedna u nizu laži i organizovana ujdurma protiv Srba na Kosovu. Dug od 17 miliona evra koji je KOSTT prijavio do decembra 2020. godine je laž, jer je do decembra snabdevanje severa išlo direktno iz Srbije. Cilj je da se Srbi ostave bez struje i u dugovima i da im se tako poruči da nisu rado viđeni u lažnoj državi. Sada je jasno zašto je potrebno što pre formirati Zajednicu srpskih opština, kako bi Srbi na Kosovu mogli normalno da žive - naglašava Mihajlovićeva.
 

Moj ugao

MIŠEL ZUBENICA, ANALITIČAR

Priština na ovaj način želi da zaokruži svoju kontrolu nad energetskim sistemom. To bi značilo da sever gubi autonomiju u energetskom smislu i da bi Albanci preuzeli resurse na tom prostoru.