02.12.2021.

14:08

Foto: Strahinja Babović

Vesti

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić: U narednu godinu bez duga za vojnu imovinu

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je, obraćajući se medijima nakon usvajanja Odluka o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Grada Subotice za 2021. godinu (50 glasova za, četiri protiv, uzdržanih nije bilo) rekao da u periodu januar-oktobar tekuće godine procenat ostvarenja plana tekućih prihoda iznosi 81,07 odsto, a da su očekivanja do kraja godine da će se pojedine prihodovne pozicije budžeta ostvariti u većem iznosu od planiranog tekućim budžetom.

Informer

- Prihodovnu stranu budžeta, koji je iznosio 7,26 milijardi dinara, podigli smo za 171 milion i 153 hiljade dinara, što znači da sadašnji obim budžeta za 2021. godinu iznosi 7,43 milijarde dinara. Najveći deo tih sredstava, kojima smo uvećali i rashodovnu stranu budžeta za 217,7 miliona dinara, u visini od 211,6 miliona dinara opredelićemo prema javnim i javno-komunalnim preduzećima kako bismo im, u cilju pružanja što je moguće kvalitetnije usluge građanima, omogućili da ojačaju svoje investicione mogućnosti. Takođe, opredelili smo i dodatna sredstva da bismo do kraja ove godine izmirili celokupnu ugovornu obavezu za kasarnu ’Kosta Nađ’ i Dom Vojske. To znači da obaveze prema Ministarstvu odbrane i Republičkoj direkciji za imovinu, koje je Grad Subotica imao kada sam u avgustu prošle godine imenovan za gradonačelnika, više neće postojati i da će u narednu godinu Grad ući kao 1/1 vlasnik tih objekata - istakao je gradonačelnik Bakić.

Informer

Uz konstataciju da je kupovina vojne imovine za nekoga bila „poslovni uspeh veka“, a za njega i dan-danas „promašaj veka“, gradonačelnik Bakić je, upitan o eventualnim rešenjima za Dom Vojske i kasarnu „Kosta Nađ“, naveo da je imao dva sastanka sa predstavnicima organizacije „IT Subotica 2030“, kojoj je potrebno oko pet hiljada kvadratnih metara prostora.

- Ozbiljnom timu IT stručnjaka iz grupacije ’IT Subotica 2030’ ponudio sam gotovo partnerski odnos sa gradom Suboticom, jer smatram da će i Grad imati velike koristi od njihovog rada i uspeha. Ukoliko se to realizuje, nastojaćemo da budemo predusretljivi prema njima i da, nakon rekonstrukcije unutrašnjosti tog objekta, nijedna strana ne bude oštećena. Kad je reč o kasarni ’Kosta Nađ’, jedino što u ovom trenutku mogu da kažem jeste da su za ceo kompleks te kasarne trenutno zainteresovane tri kompanije - naglasio je gradonačelnik Bakić.

Informer

Uz podsećanje da će u okviru projekta „Čista Srbija“ biti izgrađeno 110 kilometara kanalizacione mreže u Subotici, na Paliću, u Čantaviru i Bajmoku, i da će u naseljima Čantavir i Bajmok biti izgrađeni i prečistači otpadnih voda, gradonačelnik Bakić je rekao da će u okviru ovog projekta biti rešen i višedecenijski problem otvorenog kanala u subotičkoj Mesnoj zajednici „Prozivka“.

- U tih 110 kilometara kanalizacione mreže koja će se izgraditi na teritoriji grada Subotice okviru projekta ’Čista Srbija’, obuhvaćen je i nepuni kilometar kanalizacione mreže kojim će se na području Mesne zajednice ‘Prozivka’ rešiti višedecenijski problem otvorenog kanala koji zagađuje sredinu u toj mesnoj zejednici - zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Informer

Među 34 tačke dnevnog reda, koliko je danas ukupno usvojeno na sednici Skupštine grada Subotice, doneta je i Odluka o izradi Plana detaljne regulacije za deo prostora između ul. Jovana Mikića i koridora železničke pruge  od Segedinskog puta do Tesline ulice, kao i Odluka o izradi Plana detaljne regulacije solarne elektrane „Bikovo“, na teritoriji grada Subotice.

Informer