06.12.2021.

11:30

Foto: Tanjug

Vesti

Ne mogu da iskažem koliko je ovo važno! Srbija ima prvi superkompjuter u celom regionu I ON JE BITAN ZA ZDRAVSTVO i mnoge druge stvari!

12.05 - Obraćanje predsednika Vučića

- Da budem sasvim otvoren, tek sam danas delimično i razumeo čemu ovo sve služi, koliko god da sam se pripremao i učio. Pripadamo starijiroj generaciji koji to slabije razumeju. Ali ovo nije neka igračka. 

- Mi smo platili 55 miliona evra za izgradnju Data centra u Kragujevcu koji je 5 puta veći od onoga u Beogradu. Ovo nema niko u regionu. Važno je što će deo naše dece koji bi otišli u beli svet, ostati ovde. Mladi će imati priliku da opstanu u Kragujevcu, da pristojno zarađuju po najboljim uslovima. Mi smo jedna od retkih zemalja koja je osnovala i svoj Institu za veštačku inteligenciju. 

- Gradimo ovde poseban objekat koji će biti baza za apsolutno sve podatke MUP i BIA, odakle ćemo najbolje i najtačnije vaditi podatake za svaku situaciju koja se pojavi.

- Stotine hiljada ljudi smo izgubili u prethodnim decenijama, a to je zato što su nalazili bolji posao u inostranstvu. Sada imamo ljude koji se vraćaju sa drugih krajeva sveta u našu zemlju. Država će za gotovo 50 odsto da uveća platu onima koji su stručni, koji rade sa veštačkom inteligencijom,jer hoćemo da stvari mnogo brže guramo napred - komentarisao je Vučić.

- Vi imate ljude iz Nvidie koji se vraćaju u Srbiju. A za ljude je važno da znaju da je Nvidia jedna od najboljih kompanija u svetu u ovoj oblasti. Danas kada sam video koliki je taj superkompjuter, to je prosto da se uplašite - ističe Vučić.

Informer

Vučić je potom objasnio koliko sve ovp znači za zdravlje ljudi.

Napomenuo je da Srbija ima prvi superkompjuter u celom regionu i da je on veoma bitan i za zdravstvo jer uz njegovu pomoć mogu da se prime svi snimci koji se urade tokom snimanja magnetom, rendgenom…

– Može da se uradi snimanje genoma i da se tako produži ljudski život. Ovo je promena svega i to je ono što danas imamo u Kragujevcu. Toliko sam pod utiskom ovoga i ne mogu da iskažem koliko je ovo važno – kazao je Vučić.

Predsednik je reao da UAE imaju dva kompjutera i nezadovoljni su količinom podataka koji se obrađuju, a mi sada imamo jedan, i težimo ka još jednom kako nađi građani ne bi morali da čekaju na pojedine podatke na nekoliko dana kada je u pitanju zdravstvo.

-  Oni razmišljaju da se uradi sekvenciranje genoma. Kada to uradite, vidite ko je čemu sklon, vidite da čovek ima problem sa krvnim sudovima, sa srcem, za dobijanje raka, i sve to kada uradite, procena je da se život produžava za 10 - 15 godina - kaže Vučić.

11.35 - Potpisan sporazum

Potpisan sporazum o korišćenju Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju.

Informer

11.05 - Predsednik Vučić stigao u Data centar u Kragujevcu

Predsednik Aleksndar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ambasador SAD Entoni Godfri i Mihailo Jovanović obišli su Data centar, a "dobrodošlicu" im je poželela "Daca" - Data centar android, njihov virtuelni domaćin.

Posao centra je, kaže, da spoji dva sveta, realni i virtuelni, da bezbedno čuva znanje i podatke iz realnog sveta, građana, privrede, države, lokalnih samouprava i komercijalnih korisnika.

Dodala je da je Data centar u Kragujevcu pet puta veći od beogradskog i ispunjava najviše standarde za ovakav tip objekta, jedinstven u regionu po kapacitetima i performansama.

Vučić je na to prokomentarisao da "to izgleda kao drugi svet".
 

Direktor Data centra je objasnio da je cilj privući što više mladih i obrazovanih ljudi, kao što su Isidora i Luka, sa kojima je predsednik razgovarao.

Isidora je student četvrte godine Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, dok je Luka druga godina Informaciono-komunikacionit tehnologija u Beogradu, a saglasni su da su prezadovoljni uslovima u Centru.

Predsednik ih je upitao šta još država može da uradi i kolika su i kakva ulaganja potrebna u veštačku inteligenciju, robotiku, softversku industriju, imajući u vidu da ne možemo da pratimo velike zemlje, SAD, Nemačku, Kinu.

- Ja znam da mi ne možemo da pratimo zemlje kao što su SAD i Japan po pitanju veštačke inteligencije, šta mislite, da li smo na dobrom pravcu - pitao je Vučić njih dvoje, na šta su oni odgovorili potvrdno.

- U dobrom pravcu ovo ide, sve raste - konstatovao je Luka, a Vučić se nadovezao da je važno da taj rast bude eksponencijalni, da brojke idu geometrijskom, a ne aritmetičkom progesijom.

- Vi nakon školovanja imate već obezbeđen posao, što je odlično - konstatovao je Vučić.

Informer

Oni su mu, kao mali znak pažnje, poklonili duks sa logom Data centra.

- Kad sam bio mali jedva sam čekao da obučem odelo da budem stariji, sad jedva čekam da se skinem i obučem duks, ali godine ne mogu da sakrijem - našalio se Vučić. 

Informer

Potom su obišli sobu za odmor, a predsednik je sa ambasadorom SAD Entonijem Godfrijem odigrao partiju stonog fudbala.

- Entoni, 'ajmo da igramo stoni fudbal! Plavi protiv crvenog. Nema roštiljanja, ekselencijo - rekao je Vučić i pobedio 1:0, nagon čega su nastavili obilazak prostorija Naučno-tehnološkog parka.

Informer

Predsednik je imao priliku da pogleda i kratak film o nastanku objekta koji je na jednoj livadi izgrađen za godinu i pet meseci.

- Šta ste vi ovde napravili... Ovo je nestvarno. Da mi je neko pričao, ne bih mu verovao - rekao je Vučić.

Događaju prisustvuju i predsednica Vlade Ana Brnabić, američki ambasador Entoni Godfri, kao i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović, koji će potpisati Sporazum o korišćenju prve Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju sa tehničkim fakultetima, svim naučno-tehnološkim parkovima i sa tri instituta.

Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju

Nacionalna platforma će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startap kompanijama.

Zahvaljujući toj platformi Srbija je spremna da napravi novi iskorak u procesu digitalizacije našeg društva i obezbedi alat za još brži i snažniji razvoj naše istraživačke i inovativne zajednice.

Vlada Srbije je izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Srbiju, budući da je rec o jednoj od kapitalnih investicija u tom gradu, vredna 30 miliona evra.

Taj projekat doprineće unapređenju rada javne uprave, što ubrzava procedure i pojednostavljuje svakodnevni život građana i poslovanje privrede.

Data centar se prostire na 14.000 kvadratnih metara, a izgrađen je za nešto manje od godinu i po dana.