07.12.2021.

16:29

Foto: www.mod.gov.rs

Vesti

Stefanović: Želimo da se žene u vojsci zaista osećaju potpuno ravnopravno

 

Ministar Stefanović je, obraćajući se učesnicima skupa, istakao da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije iskreno prihvatili politiku jednakih mogućnosti i koncept rodne ravnopravnosti, kao jedno od svojih strateških opredeljenja, kao i da strateški i planski sprovode mere za povećanje zastupljenosti žena i njihovo ravnopravno učešće u realizaciji svih zadataka.
 
- Nekada to zvuči kao fraza, ali ja želim da vas uverim da zaista radimo na tome da to ne bude samo statistika, već da to zaista bude nešto što ljudi u vojsci osećaju. Imali smo različite specifičnosti nasleđenog stanja, imali smo, naravno, i potrebe sistema odbrane, ali i iskustva i dobre primere zemalja, kao što je recimo Norveška. Imao sam prilike da čujem od predstavnika Ministarstva odbrane Norveške, koja ima sistem opšte regrutacije koji obuhvata i muškarce i žene, kako je taj postupak tekao i omogućio da se od celokupnog stanovništva izaberu oni najbolji, koji su potrebni vojsci. Norveška je i pokazala na konkretnom primeru, posle određenog protoka vremena da je to povećalo efikasnost vojske. Kada imate takav konkretan primer, bilo bi štetno da ne razmišljate o tome kako da na ozbiljniji način uključimo žene – naglasio je ministar Stefanović.

Ministar Stefanović je ukazao i da je regionalna saradnja za nas veoma važan instrument u domenu promovisanja i sprovođenja Rezolucije Saveta bezbednosti 1325 „Žene, mir i bezbednost“.
 
- Što se normative tiče, u Srbiji normativni osnov za uređenje rodne ravnopravnosti čine Zakon o Vojsci Srbije, Zakon o odbrani i Zakon o radu kojima se regulišu uslovi rada u svim sektorima, a naravno i u vojsci. Na nacionalnom nivou, u prethodnom periodu, usvojeno je nekoliko strateških dokumenata - Nacionalna strategija za rodnu ravnopravnost za period 2021. do 2030. godine, usvojena pre nekoliko meseci u oktobru, Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji je usvojen početkom 2021. i nakon uspešne primene prva dva Nacionalna akciona plana za primenu Rezolucije 1325, a u toku je priprema i za izradu trećeg – istakao je ministar Stefanović.
 
Govoreći o praksi, ministar Stefanović je istakao da Srbija ne vodi računa da to budu samo neki kvantitativni pokazatelji, zato što statistika može da bude dobra, a da suštinski cilj ne bude postignut.

- Naš cilj je kvalitativno unapređenje sistema upravljanja ljudskim resursima u celini. Mi želimo da se žene u Vojsci i Ministarstvu odbrane osećaju potpuno ravnopravno, mada su u nekim oblastima, rekao bih i superiornije u izvršenju svojih zadataka. Nadam se da ćemo sledeći put kada budemo gledali izveštaje o napretku, da ćete videti za 2021., 2022., 2023. godinu i tako dalje, značajan napredak i učešće žena, uniformisanih žena, u sistemu komandovanja, ali naravno i na upravljačkim funkcijama – naglasio je ministar Stefanović.
 
On je podsetio i da je u našem društvu vojska tradicionalno bila suštinski namenjena muškarcima.
 
- Daću primer naše čuvene heroine s početka 20. veka Milunke Savić. Milunka Savić je morala, da bi se prijavila u vojsku, da se predstavi kao muškarac, da ošiša kosu i još mnogo toga da bi ratovala, jer je ne bi drugačije primili. I ona je, ne samo pokazala da je jednaka sa muškarcima koji su bili vojnici, već da je mnoge i nadmašila u svojim vojničkim i ratničkim sposobnostima – podsetio je ministar Stefanović.