08.12.2021.

10:51

Foto:

Vesti

OTVARA SE KLASTER 4! Ambasadori članica EU potvrdili sva četiri poglavlja za Srbiju!

 

Klaster 4, "Zelena agenda i održiva povezanost" objedinjuje poglavlja vezana za transport, energetiku, transevropske mreže, zaštitu životne sredine i klimatske promene.

Odlukom ambasadora zemalja članica EU, zvanično je potvrđena odluka koja je juče postignuta u okviru Radne grupe Saveta EU za proširenje (COELA). Srbija će tako od sledeće nedelje imati otvorena dva klastera, odnosno 22 poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU.

Srbija je do sada, po staroj metodologiji pregovora o pristupanju, otvorila 18 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Planirano je da na Međuvladinoj konfrenciji EU-Srbija, 14. decembra u Briselu, na kojoj će klaster 4 biti otvoren, prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar za evropske integracije, Jadranka Joksimović.

Na prethodnoj Međuvladinoj konferenciji, održanoj krajem juna u Luksemburgu konstatovano je da Srbija formalno, po novoj metodologiji, već ima otvoren prvi tzv. fundamentalni klaster koji se tiče vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija i ekonomskih kriterijuma.

U okviru pristupnih pregovora sa EU Srbija ima 33 poglavlja podeljenih u šest klastera.