09.12.2021.

16:31

Foto: Printscreen Tanjug

Vesti

(VIDEO) Vučić na Samitu za demokratiju: Naša zemlja kontinuirano radi na jačanju demokratskog društva u kojem svi građani imaju jednaka prava!

 

- Poštovani predsedniče Bajden, Poštovani šefovi država i vlada, Dame i gospodo, Posebna mi je čast i zadovoljstvo što imam priliku da vam se danas obratim na događaju koji smatram izuzetno važnim za dalje jačanje demokratskih vrednosti na globalnom nivou. Veoma je pozitivno to što su SAD prepoznale potrebu organizovanja ovakvog događaja koji promoviše i ponovo ukazuje na značaj demokratskih vrednosti u vreme kada se govori o „krizi demokratije“.

- Naša zemlja kontinuirano radi na jačanju demokratskog društva u kojem svi građani imaju jednaka prava i mogućnosti da razvijaju sopstvene potencijale i da učestvuju u svim aspektima društvenog, kulturnog, političkog i ekonomskog života. Posvećeni smo borbi protiv korupcije, jačanju ljudskih prava i fokusirani smo na postizanje konkretnih rezultata u ovoj oblasti, kako na unutrašnjem, tako i na spoljnopolitičkom nivou.

Predsednik Vučić učestvuje u Samitu putem video linka, a na instagram profilu "Budućnostsrbije" podelio je fotografije iz Predsedništva, na kojima se vidi kako preko video linka prati skup, na kojem, između ostalih, učestvuju novi nemački kancelar Olaf Šolc, premijer Luksemburga Gzavije Betel...

Na virtuelni Samit za demokratiju pozvano je više od 100 zemalja, a glavne teme u dva dana biće jačanje demokratija, odbrana od autoritarnosti, rešavanje problema korupcije i promocija ljudskih prava.

Samit je deo je Bajdenovog predizbornog obećanja da će ojačati demokratije širom sveta u vreme kada jačaju autokratske vlade, dodaje se u tekstu.

Na samitu učestuje 111 svetskih lidera.